22 decembrie 1989, ziua in care romanii au pasit definitiv spre democratie
UPDATE: Ziua descatusarii unui popor chinuit si umilit peste masura de regimul totalitar a venit firesc, odata cu fuga dictatorului Ceausescu si proclamarea Televiziunii Romane Libere.
In toate punctele fierbinti ale acelei zile au avut loc miercuri ceremonii militare. Iar la Patriarhie s-a tinut o slujba speciala, in amintirea eroilor ce si-au dat viata pentru libertate.
Piata Revolutiei, Casa Radio si Televizunea Romana. Cateva flori peste un noian de amintiri, in memoria celor care in urma cu 21 de ani au murit pentru libertate.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Baricada de la Intercontinental nu a ramas fara ecou. In dimineata zilei de 22 decembrie '89, muncitorii din marile uzine au intrerupt lucrul si au luat cu asalt Comitetul Central. La ora 12 si 9 minute, Ceausescu parasea precipitat scena politica a tarii.
Sotii Ceausescu au fost insa debarcati la Titu. Intr-un final, fiind arestati la Targoviste. Fuga rusinoasa a cuplului Ceausescu deschidea portile unor vremuri noi. Balconul Comitetului Central a devenit tribuna libertatii.
Dupa Comitetul Central, a doua reduta ocupata de revolutionari a fost Televiziunea Romana. Era nevoie de o noua putere si de un nou lider. Revolutionarii adunati initial la TVR s-au regrupat in Comitetul Central, unde au pus bazele unei noi structuri.
La miezul noptii, Ion Iliescu a prezentat romanilor platforma program si componenta Frontului Salvarii Nationale. In comunicatul citit la televiziune s-a mentionat ca frontul "grupeaza toate fortele sanatoase ale tarii" si are ca scop "instaurarea democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman".
In zilele urmatoare, bucuria libertatii a fost inlocuita de groaza si teroare. Pe strazile Capitalei a inceput sa se traga de peste tot si de niciunde. A aparut psihoza teroristilor. Iar sacrificiul a fost unul imens. Peste 800 de oameni si-au pierdut viata in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie. Un pret imens, pentru o lupta deja castigata.
21 de ani de libertate. Rememoreaza, in imagini, Revolutia din 1989