22 decembrie 1989, ziua in care romanii au pasit definitiv spre democratie

22-12-2010 00:00


UPDATE: Ziua descatusarii unui popor chinuit si umilit peste masura de regimul totalitar a venit firesc, odata cu fuga dictatorului Ceausescu si proclamarea Televiziunii Romane Libere.

In toate punctele fierbinti ale acelei zile au avut loc miercuri ceremonii militare. Iar la Patriarhie s-a tinut o slujba speciala, in amintirea eroilor ce si-au dat viata pentru libertate.

Piata Revolutiei, Casa Radio si Televizunea Romana. Cateva flori peste un noian de amintiri, in memoria celor care in urma cu 21 de ani au murit pentru libertate.

Baricada de la Intercontinental nu a ramas fara ecou. In dimineata zilei de 22 decembrie '89, muncitorii din marile uzine au intrerupt lucrul si au luat cu asalt Comitetul Central. La ora 12 si 9 minute, Ceausescu parasea precipitat scena politica a tarii.

Sotii Ceausescu au fost insa debarcati la Titu. Intr-un final, fiind arestati la Targoviste. Fuga rusinoasa a cuplului Ceausescu deschidea portile unor vremuri noi. Balconul Comitetului Central a devenit tribuna libertatii.

Dupa Comitetul Central, a doua reduta ocupata de revolutionari a fost Televiziunea Romana. Era nevoie de o noua putere si de un nou lider. Revolutionarii adunati initial la TVR s-au regrupat in Comitetul Central, unde au pus bazele unei noi structuri.

La miezul noptii, Ion Iliescu a prezentat romanilor platforma program si componenta Frontului Salvarii Nationale. In comunicatul citit la televiziune s-a mentionat ca frontul "grupeaza toate fortele sanatoase ale tarii" si are ca scop "instaurarea democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman".

In zilele urmatoare, bucuria libertatii a fost inlocuita de groaza si teroare. Pe strazile Capitalei a inceput sa se traga de peste tot si de niciunde. A aparut psihoza teroristilor. Iar sacrificiul a fost unul imens. Peste 800 de oameni si-au pierdut viata in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie. Un pret imens, pentru o lupta deja castigata.

21 de ani de libertate. Rememoreaza, in imagini, Revolutia din 1989

VIDEO PROTVPLUS.RO