2019, anul cu cele mai puține nașteri în România. Urmările ar putea fi dramatice

Ultima actualizare: 15-01-2020 11:12

2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri de la decretul anti-avort al lui Ceaușescu din 1966.

Au fost doar 178.000 de nou-născuți, conform statisticilor oficiale. Este al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalității, iar specialiștii spun că fără o politică prin care familiile sunt stimulate să aibă copii nu vom reuși să redresăm declinul demografic.

Declinul ar putea duce în curând la probleme sociale.

Anul trecut, numărul nașterilor - linia roșie - nu a mai depășit numărul deceselor - linia albastră - în nicio lună.

Cel mai mare număr lunar de nașteri este în vară - iulie-august, asta înseamnă că acești copii sunt concepuți nouă luni mai devreme, în perioada postului Crăciunului din anul precedent.

În decembrie-ianuarie este cel mai mic număr de nașteri din cauza Postului Paștelui, mai strict. Structura aceasta este specifică țărilor creștine. De cealaltă parte, numărul deceselor explodează în ianuarie, luna friguroasă de iarnă, când bolile se agravează.

Anul trecut este însă anul cu cel mai mic număr de nașteri din ultimii 53 de ani, potrivit datelor INS și a celor de la Evidența Populației.

Am avut sub 180.000 de nou-născuți. Mai puțini copii și față de perioada de criză economică, în 2011, atunci când s-au tăiat salariile, au crescut taxele și indemnizația de creștere a copilului s-a plafonat. Una dintre cauze este migrația, spune purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS: „Cei care pleacă sunt în genere la vârstă fertilă, la vârstă la care ar putea să aibe copii. Pe primplan în societate a trecut pentru femeie, nu asigurarea creșterii familiei, nu copilul, ci cariera. Înseamnă niște ani de studiu, niște ani de muncă, așa încât primul copil nu mai vine pe lume înainte de 20 de ani, cum era până în 89, ci vine spre 30, 37-38 de ani”

Tendința de îmbătrânire a populației este răspândită pe tot continentul, iar Vestul se confruntă cu această realitate de 30-40 de ani.

Franța a fost singura care a reușit în ultimii 20 de ani, prin bani și deduceri fiscale susținute pentru familii, să stimuleze nașterile și are acum o natalitate de peste 17 la mie. La noi se nasc nouă copii la 1000 de locuitori, singura politică demografică fiind concediul de 2 ani, plătit.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS: „Experiența țărilor din Vest ne arată că încurajarea pe baze materiale a nașterilor nu dă singură rezultate, respectiv asigurarea în toate instituțiile a posibilității că o mama să își reia activitatea profesională la scurt timp după naștere, asta înseamnă asigurare de creșă, de grădiniță”.

Eurostat estimează că până în anul 2060 populația României va pierde 5,8 milioane de locuitori. Din cei rămași, 7,5 milioane vor fi pensionari și doar 3 milioane angajați.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO