Bugetul alocat pentru tratamentele in strainatate, redus cu 30% in 2011

24-01-2011 00:00


Toti cei care au anumite suferinte si isi puneau speranta intr-un tratament in strainatate primesc o lovitura grea. Bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru asa ceva a fost redus anul acesta cu 30%.

Potrivit unui sondaj facut la nivel european, doua treimi dintre romani considera ca sunt indreptatiti sa se interneze in clinici decente din Occident.

Peste 56% dintre romanii care au raspuns intrebarilor unui chestionar spun ca vor sa fie ingrijiti in strainatate, pentru ca acolo calitatea tratamentului este mai buna si primesc servicii medicale care nu sunt la noi. In plus, 50% au declarat ca s-ar duce in strainatate pentru ca sunt consultati de un specialist renumit.

Evident ca toti acestia isi doresc ca mai apoi banii sa ii poata recupera de la statul roman.

Imposibil, spune Casa de Asigurari, pentru ca banii sunt si in acest an numarati.

Dana Bustean din Oradea a apelat acum o luna la serviciile unei clinici din Ungaria. La Cluj a fost diagnosticata cu o anumita boala, dar a mers in tara vecina pentru investigatii suplimentare. Acolo i s-a facut o endoscopie, iar acum trebuie sa mearga pentru analize periodice. E putin probabil ca aceste costuri sa-i poata fi decontate integral si la timp de Casa Judeteana.

De luni bune isi asteapta banii de la Casa de Asigurari si doamna Ana Maria Stefanescu din Satu Mare, care in baza facturilor medicale stranse de pe la clinicile unde s-a tratat in strainatate are de recuperat in jur de 1000 de euro.

Cei de la Casa Nationala de Asigurari spun ca decontarile cu strainatatea se fac pe principiul primul venit primul servit, si nicidecum la valoarea tarifelor de afara. De altfel, bugetul prognozat pe anul aceste e mai mic cu 30% fata de cel de anul trecut.

Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustine ca multi din cei care isi cer banii inapoi nu au dosarele complete.

Din 2008 incoace, numarul tratamentelor decontate integral sau partial de CNAS a scazut semnificativ. Din peste 3300 acum 3 ani, la 2000 in 2010. Este vorba de operatii diverse, nasteri sau investigatii. In top se afla decontari care vizeaza nasteri, proteze ortopedice, chirurgie de coloana si cele de hernie de disc.

Tratamente strainatate - Buget CNAS:
2010 - 4, 5 milioane de euro.
2011 - 2, 9 milioane de euro.

Tratamente decontate de CNAS in strainatate:
3314 - in 2008
3165 - in 2009
2065 - in 2010

VIDEO PROTVPLUS.RO