10% dintre romani, deprimati de sarbatori

18-12-2008 00:00


Depresie

Psihoterapeutul Hanibal Dumitrascu apreciaza ca cel puţin 10% din romani sufera de depresie in perioada sarbatorilor, potrivit cotidianului Gandul.


Numarul real de persoane depresive ar putea fi insa mult mai mare, avand in vedere ca nu toate se prezinta la un psiholog. 

Persoanele care sunt singure se simt, in preajma sarbatorilor, si mai nefericite. Specialistii spun ca de Craciun depresia apare cu predilectie la acest tip de persoane.

Depresia nu-si cauta “victimele” in functie de varsta, sex sau nationalitate. E drept insa ca mai predispuse sunt in general femeile si persoanele din tarile nordice. Nu s-a demonstrat inca legatura dintre lipsa luminii si acutizarea problemelor mintale, dar este un fapt dovedit ca toamna acestea sunt mai frecvente.

Familia si prietenii, implicarea in diverse activitati, o alimentatie corecta si o igiena corespunzatoare pot ajuta foarte mult o persoana atunci cand intervin insomniile, sentimentele de inutilitate sau de vinovatie, lipsa poftei de a trai. Daca nimic nu functioneaza, atunci medicul de familie este cel are ofera indrumare catre un psiholog sau psihoterapeut. 

Psihologul Mirela Zivari ne explica pe scurt cateva amanunte legate de anxietate, depresie si afectiunile mintale de care sufera sau nu romanii.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO