Jack Spintecatorul - legenda unui ucigas de prostituate ce nu a fost vreodata identificat

Jack Spintecatorul

Jack Spintecatorul este, de departe, cel mai celebru criminal in serie din istorie. Modest, ca numar de victime, dar cel mai sangeros si sursa de inspiratie pentru toti succesorii sai, care i-au caracterizat faptele ca fiind adevarate opere de arta.

Identitatea lui Jack Spintecatorul a ramas pana azi un mister, spre deosebite de faptele lui care au ajuns si in manuale de criminalistica. Rar a fost intalnit un ucigas care sa infasoare intestinele in jurul gatului victimei.

In toamna anului 1888, cinci crime odioase au bagat groaza in cetatenii Londrei. Nu se mai vazuse pana atunci atata cruzime. Fiecare dintre cele cinci victime, toate prostituate, au sfarsit intr-un mod cumplit: au fost mutilate si disecate intr-un fel in care numai o minte extrem de bolnava sau un maniac sexual putea sa-si imagineze.

Criminalul nu a fost niciodata descoperit si misterul s-a amplificat de la an la an. Au fost zeci de suspecti si multi au pretins ca ar fi autorii. Asa s-a nascut o legenda.

Jack Spintecatorul este un pseudominul acordat criminalului in serie ramas anonim. Numele a fost preluat dintr-o scrisoare trimisa Agentiei Centrale de Stiri din Londra de catre o persoana care pretindea ca este ucigasul.

Citește și
Jack The Ripper
"Diavolul in persoana" are chip pentru prima oara. Cum arata sangerosul criminal Jack Spintecatorul
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ziarele vremii au ajutat la promovarea notorietatii criminalului, datorata brutalitatii omorurilor si a ineficientei politiei, care nu a reusit sa-l identifice si sa-l prinda, chiar daca a ajuns la locul crimei in cateva minute in cele mai multe cazuri.

Din cauza faptului ca ucigasul nu a fost identificat, legendele ce privesc aceste omoruri au circulat ca o combinatie de cercetari istorice cu folclor si pseudoistorie. De-a lungul anilor, multi autori, istorici si detectivi particulari au propus diverse teorii despre cine este ucigasul, numarul si numele victimelor.

Victimele lui Jack Spintecatorul

Dosarul Politiei din Londra contine 11 nume, victime posibile ale lui Jack Spintecatorul. Insa in privinta a cinci dintre ele nu exista niciun dubiu: au fost ucise in mod clar de acelasi maniac.

Prima a fost Mary Ann Nichols, Polly pentru clienti, de 43 de ani. A pierit pe 31 august 1888, intr-o zi de vineri. Raportul politiei din ziua urmatoare preciza: „Nu se cunoaste o crima mai brutala si mai feroce ca aceasta".

Pe 8 septembrie, a fost gasit cadavrul lui Annie Chapman, de 47 de ani.

O crima dubla s-a inregistrat duminica, 30 septembrie. Primul cadavru a fost gasit in jurul orei unu noaptea, de un carutas. In raportul politiei s-a consemnat: „Cadavrul avea o taietura foarte adanca in jurul gatului, de la o ureche la cealalta". Victima a fost identificata ulterior ca fiind Elizabeth Stride, de 45 de ani. Putin mai tarziu a fost gasit al doilea cadavru, cel al Catherinei Eddowes, de 46 de ani. In presa vremii s-a scris: “In acest caz, victima era atat de desfigurata, incat identificarea a fost foarte dificila; abdomenul ii fusese practic smuls si o parte din intestine scoase si infasurate in jurul gatului... Omorul era opera unei maini de profesionist...".

Ultima crima a fost si cea mai ingrozitoare. Mary Jane Kelly, de 25 de ani, a fost ucisa pe 9 noiembrie, in camera in care locuia. Gatul ii fusese sectionat de jur-imprejur cu un cutit si aproape ca i-a desprins capul de trup; ii atarna tinandu-se numai de o bucata de piele. Abdomenul ii fusese spintecat si deschis partial, bratul drept si sanii au fost taiati. Chipul femeii a fost complet mutilat: criminalul i-a retezat nasul si i-a jupuit pielea de pe frunte. Gambele i-au fost detasate de picioare si razuite de carne. Din abdomen i-au fost smulse maruntaiele. Organele interne, bucati din coaste si ficatul au fost plasate intre picioarele victimei. Criminalul asezase pe o masa carnea de pe coapse si de pe gambe, impreuna cu sanii si nasul, iar una din maini o infipsese in stomac. Aceasta este descrierea locului crimei consemnata in raportul politiei.

Jack sau Jill?

Cu aceasta, crimele au incetat si au inceput controversele care aveau sa dureze mai bine de un secol. In ciuda uriasului efort facut de politia metropolitana de-a lungul timpului, identitatea lui Jack Spintecatorul a ramas necunoscuta pana acum. Au fost totusi cateva nume despre care s-a vorbit mai mult.

Montague John Druin, un avocat ratat, care s-a aruncat in Tamisa in decembrie 1888. Faptul ca moartea lui a coincis cu incetarea crimelor din Londra a constituit o dovada incontestabila pentru unii ca el era ucigasul.

Severin Klosowski, alias George Chapman, si-a ucis trei neveste prin otravire, dar era putin probabil ca un criminal sa-si schimbe propriul modus operandi. Oricum, s-a inregistrat faptul ca inspectorul-sef, detectivul Frederick Abberline, insarcinat cu cautarea Spintecatorului, a observat ca, la arestarea lui Chapman, acesta ar fi spus: „In sfarsit, ati pus mana pe Jack Spintecatorul". Mai tarziu nu si-a recunoscut spusele, dar a intrat in mitologia consacrata Spintecatorului.

Doctorul Rosfyn D'Onston Stephenson, autor de lucrari consacrate esotericului si magician care, s-a sugerat, ar fi infaptuit crimele ca ritualuri de magie neagra. Misterul s-a adancit odata cu disparitia lui, in 1904.

Printul Albert Victor, duce de Clarence, nepotul reginei Victoria: scandalurile din familia regala au fost intotdeauna publice si aparentele care inconjurau familia Clarence au dat nastere la numeroase teorii care, mai mult sau mai putin, aveau darul de a-l incrimina chiar pe duce. Cea mai speculata teorie a fost cea a existentei unei complicitati intre Sir William Gull, medicul familiei Clarence, actorul Walter Sickert si vizitiul curţii, pe nume John Netley. Potrivit acesteia, ei ar fi fost autorii asasinatelor pentru a preintampina un scandal care l-ar fi implicat pe Clarence, cu o vanzatoare si un copil nelegitim.

O alta teorie il considera ucigas pe James Kenneth Stephen, tutorele ducelui la Cambridge, homosexual si, asa cum chiar el declarase, un dusman patologic al femeilor.

Doctorul Thomas Neill Cream, autorul dovedit al altor crime, ar fi rostit chiar in timp ce era spanzurat „Eu sunt Jack... ", o confesiune trista, curmata brusc de nodul care s-a strans in jurul gatului sau. De altfel, in timpul toamnei macabre in care s-au comis crimele din Londra, Thomas Cream se afla intr-o inchisoare din America.

In plus, s-a mai sugerat si ca Jack ar fi putut fi Jill Spintecatoarea, o moasa nebuna sau o femeie odioasa care provoca avorturi.

Ipoteza unui scriitor al vremii este aceea ca Jack n-ar fi fost nici unul dintre cei presupusi, ci un ucigas care va ramane necunoscut si nedescoperit.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
FOTO in premiera. De ce acest cutit ar putea deveni cea mai celebra arma alba din lume
FOTO in premiera. De ce acest cutit ar putea deveni cea mai celebra arma alba din lume

Fotografiat pentru prima data, acest cutit descoperit de curand ar putea fi una din armele celui mai monstruos criminal din istorie.

"Diavolul in persoana" are chip pentru prima oara. Cum arata sangerosul criminal Jack Spintecatorul

"Avea ochii mici, sprancenele curbate, nasul mare, cosuri, fara dinti in partea stanga, un tatuaj cu o ancora pe mana dreapta si un semn din nastere pe piciorul drept". Asa se presupune ca ar fi aratat cel mai sangeros criminal din toate timpurile.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.