Doi frați, bătuți de șoferii unor camioane care transportau lemne, la Orăștie

×
Codul embed a fost copiat

Scene scandaloase au avut loc în Orăștie, unde doi frați au fost bătuți de șoferii unor camioane.

Victimele au vrut să reclame un transport de lemne care li s-a părut suspect și de aici a pornit totul.

Platforma creată de autorități pentru astfel de situații nu le-a venit în ajutor. Are mari neajunsuri, reclamă și activiștii de mediu, iar hoții de lemne pot profita de situație.

Scenele au fost filmate în Orăştie, judeţul Hunedoara, de doi tineri care au întâlnit în drumul lor trei camioane care li s-au părut mult prea încărcate cu lemne. Suspicioşi, aceştia au încercat să verifice legalitatea transportului prin aplicaţia SUMAL, dar au fost văzuţi de şoferi, care au sărit la bătaie. Pe unul dintre ei l-au dezbrăcat de la brâu în sus şi i-au confiscat hainele, după care le-au distrus autoturismul.

Bogdan Pătrașcu, tânărul agresat: „Am vrut să verificăm numerele remorcilor să vedem dacă au aviz sau respectă tonajul şi în momentul în care am scos telefoanele am fost văzuţi. Unul dintre ei m-a lovit direct şi m-a întrebat „ce cauţi aici, bă?” M-a lovit, a încercat să mă tragă în incinta vulcanizării, u continuat cu tot felul de ameninţări, injurii, l-au lovit şi pe fratele meu, au încercat să ne ia telefoanele”.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit poliţiştilor, şoferii în cauză aveau actele de transport în regulă, însă acum sunt anchetaţi pentru distrugere şi loviri. Pe de altă parte, activiştii de mediu atrag atenţia că aplicaţia SUMAL pe care au încercat să o acceseze victimele are în continuare mari neajunsuri şi funcţionează - culmea - în favoarea hoţilor de lemne.

Antoniu Bumb, Asociația DECLIC: „Nu avem alerte satelitare care să ne spună când se taie ilegal şi nu avem geolocatie. La fel de grav, traseul camioanelor este disponibil pe aplicaţie doar o zi, apoi dispare. Acest lucru le permite transportatorilor să facă mai multe drumuri cu un singur aviz de transport, deci să transporte şi lemn furat, pentru că din acest moment nu îi mai vede nimeni”.

Mihai Goțiu, activist de mediu: „Cred că este un cumul de factori, o incompetentă a celor care au implementat acest sistem, a celor care au făcut aplicaţia. Pe de altă parte, este şi o presiune foarte mare din partea industriei lemnului, fie care vorbim de administratori privaţi de pădure, de administratori de stat, ROMSILVA şi de firme de exploatare din industria lemnului”.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, nu a răspuns întrebărilor reporterilor PROTV pe această temă şi a anunţat că va avea la Braşov o conferinţă de presă.

Ultima raportare arata că anual în România se taie 38,6 milioane de metri cubi de lemn, dintre care 20 de milioane, ilegal.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
SUMAL, platforma menită să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme: „Se dovedește a fi neoperabil”
SUMAL, platforma menită să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme: „Se dovedește a fi neoperabil”

Amânată de mai multe ori și pusă în funcțiune acum 10 zile, versiunea nouă a sistemului, menit să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme, spun activiștii de mediu.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.