Caz șocant în Botoșani. Un bebeluș ar fi murit pentru că ar fi fost legănat prea tare

20-02-2021 07:45


Durere fără margini pentru o tânără mamă din Botoșani, care și-a pierdut fetița de numai șase luni. Micuța s-ar fi stins după ce ar fi fost legănată violent, arată primele date.

Iar anchetatorii vorbesc despre sindromul copilului zgâlțâit, care provoacă leziuni la nivelul creierului.

Cea care i-a dat viață bebelușului ar putea fi cercetată penal pentru ucidere din culpă.

Mama copilei, în vârstă de 24 de ani, le-a povestit polițiștilor că, de câteva zile, micuța era slăbită și respiră cu greu. În momentul în care femeia și-a găsit bebelușul fără suflare, a sunat la 112. Însă echipajul medical ajuns la fața locului s-a văzut nevoit să constate decesul.

Nicoleta Arpinte, procuror al Parchetulului Dorohoi: "Dosarul a ajuns inițial la Parchetul Botoșani pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar la necropsie nu s-au pus în evidență leziuni externe. Avem concluzii provizorii. Medicul legist a constatat că moartea a fost violentă și s-a datorat unei hemoragii subdurale, cauzată cel mai probabil de zgâlțâirea copilului. Este vorba de așa-zisul sindrom al copilului zgâlțâit.”

Acest sindrom apare la copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni, dar este întâlnit și la 5-6 ani, spun specialiștii.

Cătălin Mihailiuc, medic Spitalul de Pediatrie Botoșani: "Problema se pune în felul următor: depinde de timp și intensitate. Majoritatea părinților spun că îl legăn un pic și el adoarme. Asta e ok. Dacă îl iei în brațe și începi să îl zgâlțâi, nu e bine. Creierul copilului se lovește de cutia craniană în mișcarea de balans."

Anchetatorii așteaptă acum rezultatul final al necropsiei. Și nu exclud ipoteza potrivit căreia copila să fi avut o altă boală care să îi fi adus sfârșitul.

Deocamdată, cercetările pentru ucidere din culpă au fost începute in rem, dar principalii suspecți sunt mama fetiței şi iubitul femeii, în casa căruia s-a petrecut tragedia.

Tags: deces, bebelus, mama, copil,


VIDEO PROTVPLUS.RO