Tehnologia care a facut posibila descoperirea apei acolo unde nimeni nu se astepta - pe Luna
O sonda spatiala indiana a obtinut informatii esentiale despre satelitul natural al Terrei. Chandrayaan-1 a detectat urme de apa pe suprafata Lunii, iar savantii cred ca exista un izvor ascuns, in interiorul corpului ceresc.
Specialistii au terminat de analizat datele furnizate de sonda spatiala Chandrayaan-1, care a orbitat in jurul Lunii.
Ea a obtinut prima proba a existentei “apei magmatice” pe solul lunar, confirmand astfel analizele efectuate asupra mostrelor aduse de astronautii misiunilor Apollo.
Mai multe informatii despre astronomie, descoperiri si tehnologie de ultima ora puteti gasi pe platforma Smart Nation, unde va puteti inscrie si intr-un concurs, daca aveti proiecte in acest domeniu.
Informatiile provenite de la sonda indiana vor fi comparate cu alte date despre rocile lunare, anunta coordonatoarea acestui studiu, Rachel Klima, de la Laboratorul de Fizica Aplicata a Universitatii Johns Hopkins.
“Aceasta apa magmatica ne va oferi indicii despre trecutul vulcanic al Lunii, compozitia interioara a ei si modul in care s-a format”, adauga Klima.
Instrumentul M3 al sondei, numit si Moon Mineralogy Mapper, a aratat existenta unui crater lat de 60 de km, aflat in zona ecuatorului lunar - Bullialdus.
Rocile de aici contin o cantitate destul de mare de hiroxil, molecula formata dintr-un atom de oxigen si unul de hidrogen, dovada ca rocile contin apa care provine din interiorul Lunii.
Rezultatele acestei recente descoperiri au fost publicate in revista Nature Geoscience.
Ele arata ca Luna nu este un loc complet uscat, asa cum credeau pana acum savantii.
Urme de apa la suprafata au mai fost detectate si in 2009 de catre M3, insa acestea proveneau de la vantul solar, care aducea particule radioactive din Soare.
In cazul acesta insa, moleculele de apa se formau numai in zona polilor, in regiuni foarte inalte, nu si la ecuator.
Prin urmare, exista o alta explicatie pentru sursa misterioasa de apa, iar specialistii NASA sunt hotarati sa o gaseasca, scrie NBC News.
Si in Craterul Cabeus se afla o mare cantitate de gheata, dupa cum a demonstrat un impact artificial creat in 2009, in urma unei misiuni NASA.
Oamenii de stiinta cred ca aceasta gheata ar putea fi chiar exploatata si transformata in combustibil pentru navele spatiale.
Sonda Chandrayaan-1 este prima sonda lunara indiana. Lansata in octombrie 2008, ea a trimis o proba si pe suprafata Lunii, India devenind astfel a patra natiune a lumii care are un steag amplasat aici.
Chandrayaan-1 a functionat pana in august 2009, cand comunicarea ei cu Pamantul s-au intrerupt brusc.