Airflow, tehnologia unica la care Disney lucreaza pentru jocuri. Poti simti cu mana mingea de pe TV

09-08-2013 08:50


Disney airflow

Era sfarsitul anilor 90, undeva intr-un cartier din Bucuresti. Legat de un televizor unde doar “norocosii” aveau televiziune prin cablu, gaseam o consola pe care Mario si Duck Hunter deveneau obsesii pentru oameni de toate varstele.

Mai priceputi erau aia mici. Ei detineau recordurile, ei castigau cam toate luptele. Poate erau lasati sa castige de cei mari. Poate doar ca amintirile sa trezeasca acum nostalgii. Poate.

Mai tarziu putin, in acelasi apartament, pe un Pentium 486 jocurile erau deja mai tari, mai simplu de jucat, desi monitorul de la calculator nu era la fel de mare ca un TV, iar pe unitate trebuia sa apesi butonul “Turbo” ca singurul joc cu avioane care a incaput pe o discheta sa nu se mai miste sacadat.

Astazi este 2013. Jucam Angry Birds de pe tabletele si smartphone-uri, World of Warcraft pe PC-uri customizate in exces, FIFA pe un ultrabook in drumul de o zi de la Timisoara spre Constanta, iar consolele cu Mario si Duck Hunter au fost inlocuite de unele care pot fi foarte usor confundate cu aparate pentru o sesiune de fitness agresiv.

Tinerii din Romania cu idei care pot revolutiona zona jocurilor sunt invitati sa-si inscrie proiectele pe SmartNation.ro, iar cele mai bune dintre ele vor fi premiate.

Deseori ne intrebam “oare cu ce mai pot sa vina si astia” sa ne ia ochii, sa ne faca sa scoatem mii de lei din buzunare pentru cateva ore de entertainment la televizor. Iar raspunsul este “Airflow”.

Dezvoltata de Disney Research, tehnologia haptica “Airflow” este cu adevarat urmatorul pas in ceea ce priveste joaca la televizor pe consola. Momentan se afla in stadiul de prototip, dar chiar si asa pare mai mult magic, decat tehnologic.

Airflow inseamna in detaliu mai multe capete de sprayuri 3D montate pe televizor care “sufla” aer catre utilizator, fiind ajutate de senzori de miscare. Aceste fluxuri de aer unidirectionat pot da senzatia unui “fluture care zboara sau a impactului unei mingi de mana utilizatorului”, scrie BBC.

Tehnologia, prezentata de Disney la conferinta Siggraph din Anaheim, California, are un target mult mai inalt decat consola. BBC vorbeste despre incercarea celor de la Disney de a implementa Airflow pe dizpozitivele mobile.

Descopera cele mai tari idei din lumea tehnologiei pe SmartNation.ro

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO