Zeci de angajați din Sănătate au protestat, miercuri, revoltaţi de scăderea salariilor
Asistentele şi infirmierele din România continuă să protesteze, revoltate de tăierea sporurilor şi micşorarea lefurilor!
Nemulţumiţi, oamenii au întrerupt lucrul şi miercuri, şi au ieşit în fata instituţiilor medicale. De pildă, la Spotalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, dar şi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, zeci de angajaţi au declanşat o grevă spontană.
La fel ca şi ceilalţi angajaţi din ţară, asistentele şi infirmierele de la Institutul Inimii din Cluj au ieşit să îşi ceară drepturile. Vor salarii decente şi să nu li se taie din sporuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Furioşi, oamenii ameninţă cu greva generală, dacă situaţia nu se va remedia. Ministrul Sorina Pintea, încearcă să găsească soluţii, dar consideră că situaţia ar trebui gestionată de managerii de spital, care pot acorda sume compensatorii din veniturile proprii.
În felul acesta însă, unităţile sanitare riscă să rămână fără bani de medicamente şi dezinfectanţi. După modificările legislative, aproape toate secţiile au pierdut între 20-50% din sporuri. Astfel, asistentele, infirmierele şi brancardierii vor avea cu până la 1.000 de lei mai puţin la salariu în luna aprilie.
Angajată: "Din cauza sporurilor. Ne-au scăzut foarte tare. La îngrijitoarele de pe secţie am avut spor de 15% şi ni s-a tăiat. Şi nu ni se plăteşte sâmbăta şi duminică."
Angajaţii ameninţă că nu vor mai veni la lucru dacă situaţia nu se va îmbunătăţi rapid.
Angajată: "Nu mi se pare normal. În 18 a lunii, noi să nu ştim ce salarii vom avea. A fost o şedinţă cu managerul, nu ni s-a spus mare lucru. Doar că nu sunt bani, asta nu este o scuză."
Liana Rusu, lider al sindicatului SANITAS din Insititutul Inimii: “Este o bătaie de joc. A fost impus un procent de 21% ca şi suma sporurilor în care să se încadreze. Nu îşi poate permite să îşi plătească salariile, pentru personalul mediu şi auxiliar nici măcar la nivelul lunii februarie.”
Protestatarii au fost susţinuţi şi de medici, chiar dacă acestora le-au crescut lefurile.
Infirmieră: "Anul trecut ni s-au acordat nişte sporuri pentru că e foarte grea terapia, iar anul ăsta ni se taie. Deci am pierde la salariu cam 700 de lei. Ca infirmieră lucrez la 26 de bolnavi şi suntem două pe zi, doua pe noapte, dar sunt 4-5 intubaţi, sunt cazuri grave.”
Infirmieră: "Lucrez pe o secţie, am avut un spor de 15% până acum, ni s-a tăiat şi acel spor, şi cel de weekend, şi cel de noapte. Vrem să fim plătiți cum se cuvine."
Şi la Galaţi, miercuri dimineaţa, câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă au cerut explicaţii despre scăderea salariilor.
Îngrijitoare: "Îngrijitoarele şi infirmierele nu au dreptul la mărire. De ce? Medicul poate să facă ceva fără asistentă? Asistentul poate să facă ceva fără infirmier? Infirmierul poate să facă ceva fără îngrijitor? Deci nu mi se pare aşa ceva!”
Asist. Carmen Vrabie, lider de sindicat: "În secţie la mine unii iau un spor şi alţii iau alt spor. Or condiţiile dintr-o secţie sunt pentru toată lumea. Germenii, condiţiile de mediu, nu acţionează diferit, în funcţie de categoria profesională."
Sindicaliştii spun că vor încerca să mai discute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în zilele următoare, despre salarizare. Dar asistentele şi infirmierele ameninţă că vor declanşa greva generală.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!