A fost inaugurata in urma cu 3 ani, dar data in folosinta de abia vineri. La spital vor opera medici din SUA si Israel
Dupa 3 ani de asteptare, sectia de chirurgie cardiaca pentru copii de la spitalul Grigore Alexandrescu, din Capitala, a fost data, in sfarsit, in folosinta.
Autoritatile au gasit intr-un final bani pentru finalizarea acestei investitii. Chirurgii si asistentii au fost scoliti in strainatate. Anual, la noi in tara se nasc peste o mie de copii cu malformatii la inima.
Cladirea noua de 4 etaje, aflata in curtea Spitalului de copii Grigore Alexandrescu, este acum cel mai mare centru pentru tratarea copiilor cu malformatii grave la inima. Doua sali de operatie si saloane cu 85 de paturi sunt gata sa preia micii pacienti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate ca a fost inaugurata acum 3 ani, clinica a fost gata abia vineri. Si asta pentru ca a fost ridicata cu mai multe greseli, cum ar fi usile prea mici ca sa incapa aparatura. Sectia de chirurgie cardiaca are cele mai moderne echipamente medicale. Printre ele un angiograf cumparat din fonduri europene.
Rad Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant: ''Se vizualizeaza malformatia si ne putem da seama ce terapii trebuie aplicate''
O parte din personal s-a specializat in strainatate. De exemplu, Viorel Paraschiv este asistent medical si timp de 6 luni a invatat in Israel cum sa tina in viata un copil operat pe cord deschis.
Viorel Paraschiv, asistent:' 'Este practic aparatul care preia functiile inimii atunci cand copilul este operat si inima oprita.''
Pe lampile din salile de operatie sunt montate camere video speciale care sunt conectate la internet, astfel, interventiile chirurgicale pot fi urmarite si de echipe medicale din strainatate, care la nevoie pot ajuta cu sfaturi. Medicii de la Grigore Alexandrescu spera ca intr-un an de zile in aceste sali se se faca si transplant de inima.
De altfel, specialisti din Statele Unite si Israel vor veni sa opereze impreuna cu medicii de la noi.
Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii:" Este esential sa ne dam seama ca nu suntem buricul pamantului si ca putem invata de la altii, ca putem profita de pe urma unor parteneriate internationale''
Prof. Dr. Dan Enescu, manager Grigore Alexandrescu:'' Aici se va lucra si cand spun lucra, nu inseamna ca se va opera maine dimineta, dar am deschis ca sa putem intra, personalul este la usa ".
Investitia autoritatilor in aceasta sectie trece de 60 de milioane de euro, 17 milioane au venit de la Primaria sectorului 1, iar banii au fost folositi la ridicarea constuctiei. Restul de bani i-a dat Ministerul Sanatatii pentru aparatura medicala.
In Romania se nasc anual peste 1000 de copii cu malformatii grave la inima, iar doua treimi mor pentru ca nu sunt operati la timp.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, inima, spital grigore alexandrescu, malformatii,
Dată publicare:
09-09-2016 18:58