Viitorul probioticelor pleaca din stomac. In fiecare dintre noi se poate ascunde pilula de 1.000 USD
Oricat de SF ar parea, transferul de materie fecala de la un om sanatos la unul bolnav poate fi o solutie importanta in viitor pentru tratamentul anumitor boli.
In fiecare strop din fluidul aflat in colonul oricarei persoane sunt peste 1 milion de bacterii. Amestecul este atat de distinctiv, incat bacteria este un identificator mai bun chiar decat ADN-ul. "Scaunul" unui om este format in proportie de 70% din bacterii, iar multe dintre ele pot dicta si alte lucruri importante in organism, scrie The Atlantic.
Boli autoimune precum Crohn, colita ulceroasa, scleroza multipla, lupus si artitra reumatica sunt mai comune in tarile dezvoltate. Asta pleaca din igiena mult mai buna, care are un efect advers in distributia bacteriilor in stomac. Practic, cu cat esti mai putin expus la bacterii, cu atat sunt sanse mai mari sa strici echilibrul natural al sistemului de imunitate.
Un studiu a aratat ca, atat timp cat sunt sugari, copiii au cam aceeasi structura a bacteriilor. Aceasta se schimba insa radical atunci cand intervine dieta locala.
Astfel, bolile gastro-intestinale ajung sa fie mai rare in Burkina Faso de exemplu decat in Italia.
Tot mai multe infectii de colite cu C. diff ar putea fi tratate prin transplant microbiotic de fecale de la un donator sanatos catre unul al carui tract digestiv este infectat. Transferul se poate face printr-un tub inserat pe nas catre intestin sau in timpul unei colonoscopii.
Cercetatorii de la Universitatea din Calgary au mers mai departe si au creat o pilula de dimensiunea unei vitamine ce realizeaza acest transplant.
O asemenea solutie pare una drastica in randul oamenilor, dar coprofagia este extrem de raspandita in natura in cadrul anumitor animale. Copiii de elefanti, ursi panda sau koala sau chiar hipopotami mananca din fecalale parintilor pentru a-si asigura bacteriile necesare digestiei.
Beduinii, de asemenea, au ingerat fecale de camila pentru a trata diareea infectioasa.
Exista insa, evident si riscuri, pentru ca intr-un asemenea transfer poate intra o forma de hepatita, bacterii infectioase sau paraziti. Asta insa nu schimba posibilitatea ca acesta sa fie viitorul super-probioticelor.