Un sistem de 20 de milioane de euro, care ar putea ajuta mii de bolnavi, zace nefolosit. Cum functioneaza telemedicina
Suntem prea saraci pentru a investi in sanatate, dar si cand ne apucam de acest lucru ne incurcam in detalii si cheltuim banii pe aparatura care ramane nefolosita.
Sistemul de telemedicina, care a costat 20 de milioane de euro, zace si acum in cabinetele medicilor de familie, iar bolnavii raman netratati sau sunt obligati sa se deplaseze zeci de kilometri pentru a primi ingrijiri.
Asta in timp ce francezii sau cehii folosesc de ani de zile tehnologii moderne cu ajutorul carora doctorii de pe teren sunt indrumati de specialisti. Totul, prin intermediul unor ochelari speciali, conectati la internet.
Cu o pereche de ochelari, un medic specialist este "dus", virtual acolo unde s-a produs un accident rutier pentru a evalua ranile si pentru a da cea mai buna solutie echipei care intervine.
Camera video montata pe ochelari transmite imagini in timp real, astfel incat medicul care ingrijeste bolnavul poate cere ajutorul unui specialist aflat chiar si la mii de km. distanta. Deocamdata, in Romania, dispozitivul nu a fost cerut, insa el exista in toate ambulantele din Franta si Cehia.
Sistemul modern i-a ajutat pe doctorii din strainatate in rezolvarea a mii de cazuri dificile. De pilda, francezii il folosesc de fiecare data cand ambulantele sunt solicitate la accidente rutiere grave.
La noi, telemedicina, sau medicina la distanta, a avut un inceput curajos acum doi ani. Un program pilot a fost pornit in patru judete. Medicii de familie puteau sa faca investigatii care erau interpretate de la distanta, in timp real, de un specialist. Sapte sute de doctori au fost instruiti si aparatura a ajuns in cabinete.
Softul a fost conceput de o firma privata si livrat, insa, mai departe, nu s-a intamplat nimic. In luna februarie, oficialii din sanatate promiteau ca sistemul de telemedicina va fi functional in cateva saptamani. Dar deocamdata nu functioneaza.