Un roman grav bolnav a primit o inima artificiala de 80.000 de euro, care se poate incarca la priza sau in masina
Un al doilea roman grav bolnav a primit o inima artificiala. Este un dispozitiv care preia toate functiile cordului si se poate incarca la priza sau in masina. Aparatul merge si cu baterii 24 ore.
Interventia s-a facut la Institutul CC Iliescu din Bucuresti si a costat 80.000 de euro, suma fiind acoperita de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Acest pacient in varsta de 65 de ani se poate lauda ca a primit o noua viata. In 2006 a fost diagnosticat cu insuficienta cardiaca terminala si pentru el era un mare efort si sa se dea jos din pat. Anul trecut, 7 luni a stat internat in spital, ca sa poata supravietui. Sansa lui a fost un dispozitiv numit inima artificiala care i-a fost implantat si care a preluat functia cordului bolnav.
Prof. dr. Vlad Iliescu, sef Chirurgie Cardiovasculara: "El functioneaza ca o pompa, se implanteaza la varful ventricolului stang , de unde isi ia sangele, sangele trece din popma este dus in aorta si apoi in tot organism in circulatia sistemica pompa e alimentata printr o baterie, cu care e facuta legatura, care iese prin piele cu tub iar bateriile puse intr-o geanta centura in afara pacientului."
Vasile Marin: "Ma simt foarte bine, merg pe culoar, ma plimb, m-am invatat sa schimb baterii, nu se pune problema ca si cum as avea de ani de zile.aAm instructiuni de la domnul doctor sa-mi intre tot timpul in minte sa am bateriIle incarcate."
Cele doua baterii au o autonomie de 24 de ore, in plus, pacientul poate conecta dispozitivul la orice priza si chiar la incarcatorul de masina.
Chirurgii cardiovasculari spun ca metoda s-a dezvoltat foarte mult , in ultimii ani, in toata lumea din cauza lipsei cordurilor pentru transplant. In Romania, inima artificiala face acum parte dintr-un program national de chirurgie cardiovasculara.
Serban Bubenek, manager CC Iliescu: "Se pot achizitiona pana la 3 astfel de inimi, costul uneia fiind undeva la 80.000 de euro, in conditiile in care in privat e de doua ori mai mult."
Prima operatie de acest fel s-a facut la inceputul anului la Targu Mures, unde un barbat de 44 de ani a primit un cord artificial.
Spre deosebire de tara noastra, in Germania, de exemplu, se fac in medie 800 de astfel de operatii in fiecare an.