Un nou simptom asociat infectării cu Covid-19. Cum pot fi afectate femeile pe termen lung
De la oboseală la probleme respiratorii, mii de persoane au rămas cu simptome mult timp după vindecarea de Covid-19.
Cercetătorii au descoperit un nou simptom asociat infectării cu Covid-19, care afectează doar femeile, relatează Medical News Today.
Multe femei care suferă de simptome „pe termen lung” ale Covid-19 au raportat dereglări ale ciclului menstrual, cheaguri de sânge sau dureri mult mai mari în timpul menstruației.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medical News Today a discutat cu șase femei care au manifestat probleme, precum și cu doi doctori ginecologi.
„La două săptămâni de la infectarea cu Covid-19, trebuia să îmi înceapă menstruația, dar nimic. M-am gândit că sunt foarte bolnavă, dar îmi voi reveni. Nu s-a întâmplat nimic nici a doua lună. Opt luni mai târziu, am avut doar cinci cicluri menstruale”, a spus Rose.
„Am avut cicluri neregulate, au variat de la 24 la 28 de zile. Primele trei luni am observant cheaguri foarte mari de sânge, ceea ce m-a alarmat. Am vorbit cu doctoral de familie și mi-a spus că este normal”, a spus Louise, o altă femeie intervievată de Medical News Today.
„Menstruația mea s-a schimbat, din punct de vedere al frecvenței, duratei, intensității și nivelului de durere. Am experimentat de asemenea revenirea simptomelor de Covid-19 la începutul ciclului menstrual, ceea ce m-a derutat”, a spus Edith.
Motivul acestor simptome este încă neclar pentru mulți medici. Pe lângă impactul concret al virusului asupra organismului, dereglările pot fi și consecința stresului.
„Informația publicată în ceea ce privește efectele Sars-CoV-2 este dispersată. Cu toate acestea, există posibilitatea ca virusul să atace funcția ovarelor. Studii de mici anvergură din China au demonstrat că 25% dintre femeile infectate cu Covid-19 au schimbări menstruale. Acestea par să dispară după recuperarea pacientei, dar momentan nu există informații privind modul în care este afectată fertilitatea”, a declarat dr. Linda Fan, profesor asistent de Obstetrică, Ginecologie și Științe Reproducătoare la Universitatea Yale.