Premieră absolută în lumea medicală. Trei oameni paralizați pot merge din nou, cu ajutorul unei noi tehnologii
Premieră absolută în lumea medicală. Cu ajutorul unei noi tehnologii, o echipă de cercetători elveţieni a reuşit să le schimbe viaţa în bine unor pacienţi paralizaţi de la brâu în jos.
Aceştia pot să meargă din nou, după ce medicii le-au implantat un electrod la nivelul coloanei vertebrale.
Sunt mişcări pe care bărbatul nu mai credea că le va mai face vreodată. În 2017 a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă.
Michael Roccati, pacient: "Am încercat să-mi mișc picioarele. Am încercat să-mi schimb poziția. A fost imposibil să fac vreo mişcare. Dar mi-am băgat în cap că e doar o situaţie de moment şi mi-am propus cu îndârjire să rezolv această problemă, aşa că nu m-am oprit niciodată. "
Acum poate să meargă aproape 2 kilometri cu ajutorul acestui dispozitiv. Mecanismul îi trimite impulsuri electrice la coloana vertebrală, iar bărbatul îl controlează prin intermediul acestei tablete.
Oamenii de ştiinţă cercetează de 3 decenii stimularea electrică drept un tratament pentru paralizie. În 2014, de exemplu, aceşti pacienţi din Louisville foloseau o tehologie similară. Puteau să-şi mişte degetele de la picioare şi genunchii.
Noul dispozitiv dezvoltat de Institutul Elveţian de Tehnologie poate să ajungă la o mai mare parte din măduva spinării, iar pacienţii care au primit acest implant îşi recapătă capacitatea de mişcare în aceeaşi zi.
Jocelyne Bloch, medic chirurg: "Această tehnologie este atât de precisă încât, imediat după operație, pacientul poate să meargă și să stea în picioare."
În numai o săptămână, trei pacienţi paralizaţi, cu vârste între 29 şi 41 de ani, au putut să meagă din nou.
Cazul lor este detaliat într-un studiu publicat de revista Nature Medicine.
După ore întregi de exerciţii, la cinci luni de la tratament, bărbaţii au putut să meagă pe bicicletă şi chiar să facă box.
Michael Roccati, pacient: "Pot să mă ridic și să fac un duș. Cu ajutorul acestui mecanism mă simt liber. Pot merge oriunde vreau în acest moment."
Pe viitor, cercetătorii elveţieni intenţionează să testeze noul dispozitiv pe aproape 100 de persoane, pentru a se asigura că tehnologia este una benefică. În plus, vor să vadă dacă funcţionează mai bine la unii pacienţi, comparativ cu alţii.
Dacă testele vor avea succes, oamenii de ştiinţă speră ca implantul să fie utilizat la scară largă în următorii 3-4 ani.