O intervenție chirurgicală realizata în premieră, în medicina veterinară din țara noastră, a dus la salvarea unei cățelușe cu șanse mici de supraviețuire.

Medicii de la clinica Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca i-au extirpat o tumoră de aproape 13 kilograme, care reprezenta mai mult de un sfert din greutatea pacientei. Patru medici au participat, iar cățelușa a trecut cu succes de ce a fost mai greu. Acum așteaptă nerăbdătoare întâlnirea cu stăpâna ei.

Daisy are 11 ani. Este un metis de ciobănesc german, cu o fire blândă precum îi este și înfățișarea. În urmă cu trei zile, stăpâna a adus-o la clinica universității din Cluj-Napoca. Se simțea foarte rău, iar medicii și-au dat seama că trebuie să intervină rapid ca să-i salveze viața.

A fost vorba despre o tumoră splenică, gigantică, de 12,6 kilograme, practic având mai mult de un sfert din greutatea totală a animalului. A fost atât de mare încât la un moment dat aveam emoții că nu o să reușesc să o exteriorizez”, a declarat prof. dr. Florin Beteg de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Un pacient care este în vârstă, cu capacitate de compensare a unor funcții biologice redusă, cu o masă tumorală imensă, care prezenta un risc hemoragic extraordinar, care a necesitat o evaluare foarte bună”, a explicat asist. univ. dr. Cosmin Mureșan, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Daisy nu doar ca a trecut cu bine de intervenția chirurgicală, ba chiar a început să meargă de a doua zi, fără să dea vreun semn de suferință. Așa că cei care o îngrijesc au scos-o la plimbare. De la prima ieșire, cățelușa a cucerit tot campusul. Cu studenții s-a împrietenit pe loc și mulți vin nu doar să o alinte, ci și să își ofere ajutorul.

Pe timpul zilei se ocupă de monitorizare împreună cu noi. Momentan este încă pe tratament - fluidoterapie, antibioterapie. Are un regim special”, a transmis dr. Bianca Pop.

Starea ei este surprinzător de bună, s-a recuperat foarte bine și suntem sincer bucuroși!”, a mai spus dr. Florin Beteg.

Medicii sunt optimiști că Daisy își va reveni complet iar peste câteva zile va ajunge acasă.