Sortimentele de Fervex vandute in Romania provin din fabrica unde a fost semnalata contaminarea

Dată publicare: 05-06-2013 11:28
Dată actualizare: 08-06-2013 00:43
Sursa: TF1 News


Sortimentele de Fervex vandute in Romania provin d...
Fervex, retras de pe piata si in Romania. Compania...

Alerta in toata Uniunea Europeana. Medicamentul Fervex, folosit pentru tratarea racelii si de multi romani, a fost retras de la vanzare si va fi distrus.

Decizia, luata chiar de compania producatoare, vine dupa ce francezii au descoperit intr-una din variantele produsului o bacterie fecala.

Sortimentul incriminat, cel cu zmeura, nu se vinde la noi, dar fabrica este aceeasi pentru toate tipurile de Fervex de pe piata europeana. Asa ca, daca aveti asemenea pliculete acasa, trebuie sa le aruncati.

Agentia Nationala a Medicamentului din Romania a preluat imediat alerta data de compania care produce medicamentul Fervex . Farmacistii au fost rugati sa retraga de la vanzare toate sortimentele Fervex de pe raft si sa returneze cutiile fabricantului, pentru a fi distruse.

In total, aproximativ 800.000 de cutii cu pliculete anti-raceala ar trebui sa se intoarca in depozite.

Insa la cateva ore dupa alerta, medicamentul se vindea inca in unele farmacii. Si asta pentru ca sistemul de transmitere a informatiei nu se poate face instant catre distribuitori si farmacii.

Nu doar din farmacii trebuie retras medicamentul. Sfatul autoritatilor e sa faceti curatenie si prin sertare.

Daca aveti acasa pliculete cu Fervex, aruncati-le, spun cei de la Agentia Nationala a Medicamentului. Si asta pentru ca sortimentele care se vand la noi provin din aceeasi fabrica din Franta unde a fost semnalata contaminarea.

Acolo, dupa un control de rutina la fabrica unde se producea medicamentul Fervex Raspberry - cu aroma de zmeura - au fost detectate bacterii atipice.

Potrivit companiei farmaceutice, zaharul folosit in compozitia medicamentului e sursa contaminarii microbiene.

Oficialii companiei precizeaza ca pana acum, nu au aparut reactii adverse din cauza acestei contaminari bacteriene.

Comunicatul de presa al companiei Bristol-Myers Squibb:

"Bristol-Myers Squibb retrage voluntar seriile de Fervex pentru adulti Granule pentru Solutie Orala si Fervex pentru copii Granule pentru Solutie Orala, care se afla in termen de valabilitate, ca urmare a detectarii unei prezente microbiene atipice in timpul unui control de rutina efectuat la produsul Fervex Raspberry aroma de zmeura, produs care nu este autorizat si comercializat in Romania.

Retragerea a fost extinsa ca o masura de precautie deoarece produsele mentionate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aroma de zmeura.

Datele colectate pana in momentul de fata sugereaza ca zaharul (sucroza) folosit in compozitia acestor produse este sursa prezentei microbiene. Prin urmare, datorita unor masuri de precautie extrema, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piata aceste produse care au aceeasi sursa de zahar (sucroza).

Este important de mentionat ca nu au existat reclamatii de calitate sau reactii adverse in legatura cu acest eveniment. Nimic nu este mai important decat siguranta si calitatea medicamentelor noastre.

Bristol-Myers Squibb va continua sa investigheze aceasta problema si va furniza noi date deindata ce vor fi disponibile."

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania, Marius Savu: Ce trebuie sa faca cei care au deja acasa acest produs: "Recomandara este ca ei, in cazul in care le au, sa nu le mai foloseasca si daca au nevoie de un antinflamator sa mearga pe alte alternative care exista in momentul de fata in farmacii. Mai mult decat atat, daca au anumite reactii, in zona abdominala, dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, recomandarea ar fi sa-si intrebe medicul de familie daca este nevoie de investigatii suplimentare - pentru ca de fapt acestea sunt reactiile principale care ar putea sa apara."


VIDEO PROTVPLUS.RO