Nu doar alunitele pot fi periculoase. Semnele banale care tradeaza existenta cancerului de piele
Nici soarele in exces nu este bun. Dermatologii ne avertizeaza ca trecerea brusca de la iarna, la vara in care soarele arde periculos, reprezinta un soc si pentru pielea noastra.
In timp, apar modificari cutanate, din cauza radiatiilor solare si de aceea, este vital sa folosim crema de protectie potrivita, iar la plaja sa stam dimineata devreme.
Un studiu facut recent, in satele din Delta Dunarii, arata ca din 150 de oameni, 10% au fost depistati cu leziuni suspecte si chiar cancer de piele.
"O leziune care este rugoasa la palpare se poate transforma intr-un carcinom sub actiunea razelor ultraviolete." Un avertisment dur, pe care il primeste un bolnav, care aparent a venit la dermatolog pentru o afectiune considerata minora. Dar care acum va trebui sa fie atent la orice raza de soare.
Rodica Olteanu, medic dermatolog Spitalul Colentina: "Cheratoza pe care o are pacientul poate evolua in ani de zile, daca pacientul nu se mai expune la radiatiile UV sau poate evolua in cateva luni, ducand la aparitia unui cancer cutanat, daca va continua sa se expuna la razele solare."
De aceea, acum, la inceput de vara, cand suntem tot mai lejer imbracati si avem tendinta de a sta in soare cat mai mult, dermatologii spun ca nu doar alunitele pot fi periculoase. Afectiunile maligne pot fi tradate de semne banale pe piele.
Conform recomandarilor, ar trebui sa ne expunem razelor UV maximum 20 de minute pe zi. Trebuie sa avem mare grija insa cum ne alegem orele. Si sa nu uitam de lotiuni de protectie.
Doctor Alin Nicolescu, Societatea Romana de Dermatologie: "Am iesit din iarna, de la -15 grade, la plus 25. E soc si pentru pielea noastra, care isi schimba caracteristicile. Pielea nu mai are timp sa secrete acest pigment, melanina si care intra in keratinocid si atunci, pielea intra alba in vara, expusa brusc radiatiilor. La mare e bine sa stam la plaja pana la ora 9, cel tarziu 10 si dupa ora 16."
Peste 2.200 de romani afla, anual, ca au cancer de piele. De aceea, este important sa semnalati dermatologului orice formatiune de pe suprafata pielii, chiar daca vi se pare inofensiva.
Aceasta este si scopul campaniei desfasurata pe litoral din aceasta luna: depistarea unor leziuni ce pot crea probleme. De aceea, in fiecare sfarsit de saptamana, pe plajele din Mamaia, Eforie Nord si Neptun, 12 medici dermatologi vor consulta gratuit turistii.