Terapia cu frig si alergatul la bustul gol prin zapada pentru "cresterea imunitatii". Ce cred medicii despre aceasta metoda
Dincolo de neajunsuri, vremea din ultimele zile a fost binevenita pentru amatorii unei terapii controversate, dar foarte populara in tarile nordice: alergatul la bustul gol cand este ger.
Curajosii spun ca zilele acestea sunt perfecte pentru cei care vor sa isi creasca imunitatea. In doar 15 minute, sustin ei, corpul se incalzeste, iar alergatorii uita de frigul de afara. Medicii sunt insa mult mai rezervati in legatura cu aceste metode.
De trei ori pe saptamana, atat iarna cat si vara, Simion Pop, un specialist in terapii complementare din Bistrita, alearga prin padurile din jurul orasului la bustul gol, timp de 40 de minute. Barbatul de 48 de ani spune ca cele mai grele sunt primele 15 minute.
Practicant: "Frica ne-am depasit-o. Cand stii ca frigul face rau, vezi ca nu e asa cum crezi, ca facand miscare ti se pune sangele in circulatie si nu ti-e asa frig."
In aceste zile cand temperatura a fost de aproape minus 20 de grade, Simion si prietenul sau Mircea in varsta de 50 de ani au iesit la alergare pentru o imunitate mai ridicata.
Simion Pop, terapeut: "Imunitatea este cea mai importanta. Noi nu suntem sportivi de performanta, facem asta pentru sanatate. Nu racim. Racim daca exageram, am facut si astfel de experimente."
Mircea Sburlean, maseur: "Am zis sa incercam, primul pas a fost cel mai greu si cand am vazut, wow, ceva deosebit si ne face o deosebita placere, creeaza dependenta. Ne simtim foarte bine, sangele circula mai bine si iti da o stare super."
La prima vedere pare usor, insa Mircea si Simion au inceput antrenamentele treptat. Mai intai au alergat prin padure vara, apoi toamna pe frig si vant. Asa au reusit sa suporte acum aceste temperaturi.
Terapia cu frig, sustin ei, ajuta la cresterea imunitatii organismului, accelereaza arderea grasimilor si previne gripa si problemele respiratorii.
Cei doi, cu picioarele goale in zapada: "Prima data e placuta senzatia, dupa care e rece, doare si apoi se incalzeste."
Dupa cele 40 de minute, cei doi se relaxeaza facand cinci ture de bazin si o sedinta la sauna.
Medicii sunt insa mult mai rezervati cu privire la aceste metode si spun ca cei care au probleme de sanatate nu ar trebuie sa le practice sub nici o forma.
Prof. dr. Dumitru Zdrenghea, medic cardiolog: "Frigul, fara indoiala, si mai ales frigul intens, gerul realizeaza o suprasolicitare a inimii. Creste tensiunea arterial. Sigur ca exista sa zicem curajosi care incearca sa faca mai mult decat pot, pe acestia ii sfatuim, mai ales daca au varsta de peste 40 de ani, sa consulte intai un medic. Si acest tip de calire extrema la limita imbolnavirii nu este recomandat, fara indoiala."
Cei care ignora aceste avertismente isi pot pune in pericol viata, sustin medicii.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, sanatate, dezbracati, imunitate, frig, alergare, zapada, terapie,
Dată publicare:
12-01-2017 19:24