Numarul celor care au murit din cauza gripei in Romania a ajuns la 6. Medicii se tem ca va izbucni o epidemie

Ultimul update: Duminica 15 Ianuarie 2017 07:08
Data publicarii: Joi 12 Ianuarie 2017 14:20
Categorie: Sanatate

Vremea rea a umplut si camerele de garda ale spitalelor. Sase oameni au fost rapusi de gripa si peste 88.000 au infectii respiratorii acute.

Ingrijorator este faptul ca tot mai multi copii sunt afectati de virus, iar medicii se tem de izbucnirea unei epidemii, odata cu inceperea scolilor.

Conform autoritatilor, numarul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 6, toate cu tip A, subtip H3N2.

Este vorba despre un bebelus cu varsta pana intr-un an, o persoana cu varsta intre 15 si 49 de ani, 1 persoana cu varsta intre 50 si 64 de ani si 3 decedati care aveau peste 65 de ani.

Patru dintre cei care au murit din cauza gripei erau femei si 2 barbati.

De asemenea, cei de la ISP atrag atentia ca 5 persoane decedate "au avut conditii medicale pre-existente". Cu alte cuvinte, aveau deja alte afectiuni medicale, care au contribuit la agravarea cazurilor.

Mai mult decat atat, niciuna din persoanele decedate nu era vaccinata.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si pana la data de 10.01.2017 au fost confirmate cu laboratorul 230 cazuri de gripa.

Pana la data de 08.01.2017 au fost vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Specialistii de la Ministerul Sanatatii afirma ca morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta, insa "s-a incadrat in intervalul asteptat".

Cele mai afectate regiuni din Romania de gripa au fost municipiul Bucuresti, precum si judetele Olt, Iasi, Constanta si Brasov - cu cazuri sporadice in unele judete.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 88286, cu 37.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (64185) si cu 36.7% mai mare comparativ cu cel intregistrat in saptamana anterioara (64572), datorita in principal subraportarilor din aceasta saptamana in contextul Sarbatorilor de iarna si a vacantelor scolare.

In doar 6 zile, intre 02.01.2017 si 08.01.2017 s-au inregistrat la nivel national 352 cazuri de gripa clinica, comparativ cu 48 cazuri inregistrate in 2016, in acelasi interval.

Gripa a facut primele doua victime din aceasta iarna. Medicii spun ca virusul este mai agresiv si rezistent la tratament
Gripa a facut primele doua victime din aceasta iarna. Medicii spun ca virusul este mai agresiv si rezistent la tratament
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil spital
Copiii cu cancer, tratați în condiții grele. Cum îi puteți ajuta
Bacterie foarte periculoasă, descoperită la un spital din Teleorman
Tratament extins pentru boala care ucide zilnic, în România, 4 oameni
Sorina Pintea, despre controalele la maternități: „Nu sunt mulțumită”
Primul spital de oncologie pediatrică. "Pentru pacient e mai grea umilinţa decât boala"
Spectacol pentru copiii grav bolnavi de la Fundeni oferit de medici și asistente
Spital 1
Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti