Nouă descoperire despre coronavirus. Ce organe afectează, în afara plămânilor
Peste o treime dintre pacienţii trataţi pentru COVID-19 într-un mare sistem medical din New York au dezvoltat leziuni renale acute şi aproape 15% au necesitat dializă, au anunţat joi cercetătorii, citaţi de agenţia Reuters.
Studiul a fost realizat de o echipă de la Northwell Health, cel mai importat furnizor de servicii medicale din statul New York, transmite Agerpres.
"Am descoperit că dintre primii 5.449 de pacienţi admişi 36,6% au dezvoltat leziuni renale acute", a declarat medicul Kenar Jhaveri, director asociat de nefrologie la Hofstra/Northwell din Great Neck, New York şi coautor al cercetării publicate în jurnalul Kidney International.
Leziunile renale acute se produc atunci când rinichii funcţionează insuficient şi devin incapabili să filtreze reziduurile.
Dintre pacienţii cu insuficienţă renală, 14,3% au necesitat dializă, a declarat Jhaveri într-un interviu telefonic.
Acest studiu este cel mai amplu efectuat până în prezent asupra leziunilor renale în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu boala COVID-19. Rezultatele acestuia se pot dovedi utile, a subliniat Jhaveri, în condiţiile în care alte spitale se confruntă cu valuri noi de pacienţi diagnosticaţi cu boala cauzată de noul coronavirus, care a infectat peste 4,3 milioane de persoane şi a ucis peste 295.000 la nivel mondial.
Mai multe grupuri au raportat creşterea numărului de cazuri de insuficienţă renală în rândul pacienţilor cu COVID-19. Jhaveri şi colegii săi au dorit să le cuantifice, pe baza informaţiilor medicale ale 5.449 pacienţi cu boala COVID-19, spitalizaţi între 1 martie şi 5 aprilie. Ei au descoperit că insuficienţa renală s-a instalat de timpuriu. 37,3% dintre pacienţi au ajuns la spital cu insuficienţă renală sau au dezvoltat această problemă de sănătate în primele 24 de ore de la internare.
În multe cazuri, insuficienţa renală a survenit în preajma momentului în care pacienţii aflaţi în stare gravă trebuiau să fie conectaţi la un ventilator, a notat Jhaveri.
Dintre cei peste 1.000 de pacienţi care au necesitat conectarea la un ventilator, aproape 90% au dezvoltat leziuni renale acute. Un procent mult mai mare în comparaţie cu cel de 21,7% dintre cei 925 de pacienţi care au dezvoltat această problemă medicală dar nu au necesitat asistenţă respiratorie.
Pacienţii foarte bolnavi dezvoltă deseori insuficienţă renală în timp ce afecţiunea de care suferă se agravează, a spus Jhaveri. "Nu este specific COVID-19. Este mai degrabă asociată cu gravitatea bolii", a explicat el.
Cu toate acestea, cunoaşterea proporţiei pacienţilor cu risc de a dezvolta această complicaţie ar putea ajuta spitalele în cadrul planurilor de dotare cu echipamente şi personal sanitar în vederea viitoarelor creşteri ale numărului de pacienţi infectaţi cu coronavirus, a subliniat cercetătorul.