Studiu Pfizer: doza a treia de vaccin are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid

Ultima actualizare: 21-10-2021 17:51
Pfizer
Shutterstock

Cea de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 al alianței Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu clinic de faza 3 asupra a 10.000 de persoane în vârstă de peste 16 ani.


Potrivit news.ro, care citează AFP, studiul efectuat de cele două laboratoare farmaceutice arată ”o eficienţă relativă de 95,6%” şi ”un profil al siguranţei favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce varianta delta a SARS-CoV-2 era principala tulpină aflată în circulaţie. Rezultatele urmează să fie prezentate autorităţilor de reglementare ”cât mai curând”, anunţă firmele.

Mai multe ţări au autorizat deja administratea celei de a treia doze de vaccin anticovid (booster), pentru a crește imunitatea persoanelor deja vaccinate. Potrivit unor studii, nivelul de imunitate scade după mai multe luni de la administrarea celei de-a doua doze.

În Statele Unite, experţi de la Agenţia americană a medicamentului (FDA) au dat aundă verde, din septembrie, unei a treia doze de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech în cazul unor categorii cu risc, precum persoanele în vârstă de peste 65 de ani.

”Datele disponibile sugerează o imunitate în scădere la anumite populaţii vaccinate complet”, declara recent directoarea interimară a FDA Janet Woodcock.

În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat la începutul lunii octombrie vaccinarea cu a treia doză de Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, dar a lăsat statelor posibilitatea să aleagă categoriile de vârstă considerate cu risc crescut.

Franţa a început, de exemplu, să administreze doza a treia persoanelor în vârstă (la şase luni de la vaccinare) şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Alte guverne au mers şi mai departe. În Israel, a treia doză este disponibilă de la vârsta de 12 ani, la cinci luni de la vaccinarea completă.

Subiectul celei de a treia doze a relansat însă problema inegalităţii între ţările bogate şi cele sărace. Accesul la prima doză de vaccin anticovid rămâne foarte limitat în unele regiuni ale lumii, mai ales în Africa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO