Studiu: Cum afectează Covid-19 organismul în funcție de tipul de sânge
Majoritatea oamenilor se încadrează într-una din cele patru grupe de sânge - A, B, AB sau O.
Unele studii au arată că tipul de sânge afectează felul în care coronavirusul se dezvoltă în organism. Altele mai sugerează că persoanele cu tip A pot avea un risc mai mare de a contracta Covid-19 și de a dezvolta simptome severe, în timp ce persoanele cu sânge de tip O pot avea un risc mai mic, scrie CNN.
Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts și Spitalul Beth Israel Deaconess au publicat joi un studiu care arată că nu există nici o dovadă că tipul de sânge contează dacă cineva dezvoltă simptome severe dintr-o infecție cu coronavirus.
Alte cercetări anterioare indică faptul că anumite grupe de sânge pot afecta vulnerabilitatea la alte boli, inclusiv cancerul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De ce contează
De ce avem tipuri de sânge diferite și la ce scop servesc, este încă necunoscut în mare parte și se știe foarte puțin despre legăturile dintre tipurile de sânge cu virușii sau bolile.
Descifrarea rolului pe care îl joacă tipurile de sânge i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscul de boală pentru persoanele din diferite grupe de sânge.
Tipurile de sânge au fost descoperite în 1901 de imunologul și patologul austriac Dr. Karl Landsteiner, care ulterior a câștigat un premiu Nobel pentru munca sa. Ca și alte trăsături genetice, tipul tău de sânge este moștenit de la părinți.
Înainte de descoperirea grupelor de sânge, o transfuzie, o procedură acum obișnuită de salvare a vieții, era un proces plin de riscuri. Medicul pionier Dr. James Blundell, care a lucrat la Londra la începutul anilor 1800, a dat aplicat transfuzii de sânge la 10 dintre pacienții săi - doar jumătate au supraviețuit deoarece nu era conștient de diferitele tipuri de sânge.