Strigăt de ajutor de la Spitalul „Marie Curie”. 30 de bebeluși au murit așteptând un transfer
Drama părinţilor români care au copii cu probleme cardiace pare fără sfârşit. Sute de prunci se sting în fiecare an pentru că nu beneficiază de o operaţie ori pentru că lipsesc tratamentele.
Cătălin Cîrstoveanu, doctorul care zi de zi încearcă să vină în ajutorul lor la spitalul Marie Curie din Capitală, lansează un nou strigăt de ajutor: secţia este arhiplină, iar banii pentru medicamente s-au terminat. 30 de bebeluşi s-au stins în mai puţin de doi ani aşteptând un transfer aici.
Un băieţel de numai 3 luni a fost transferat de la spitalul din Târgovişte în secţia de terapie intensivă nou-născuţi a spitalului Marie Curie. A venit pe lume prematur, iar starea lui de sănătate este gravă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă nu toţi copiii cu afecţiuni cardiace severe ajung la Marie Curie.
Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei ATI nou născuţi Marie Curie: ''Peste 20 de cereri în aşteptare o să vină unul de la Iaşi, unul e în incubatorul de transport arhiplin, 110 % grad de ocupare. A trebui să facem lucruri anormale. Un alt pacient pe care speram să-l mai ţinem, să vedem că evoluează bine, o să-l mutăm în altă parte. Sperăm să se întâmple bine cu ei. Asta este ceea ce se întâmplă în fiecare zi''.
Aici ajung cazurile cele mai grave din ţară, iar asta face de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Din păcate 30 de copii s-au stins în mai puţin de 2 ani aşteptând să prindă un loc în secţia lui Cătălin Carstoveanu.
Cătălin Cîrstoveanu: ''Cei care sunt în funcţie ştiu lucrurile, ei reaud lucrurile, sunt scrise acolo, s-a discutat de ani de zile”.
Cei care au norocul să ajungă aici pot rămâne internaţi săptămâni întregi, iar tratamentele sunt extrem de scumpe. Banii vin pe de-o parte de la casa naţională de asigurări de sănătate, dar şi prin programul Acţiuni Prioritare ATI de la ministerului sănătăţi. Însă niciodată nu sunt suficienţi.
Cătălin Cîrstoveanu: ''Am rămas din septembrie fără bani în progamul de sănătate, am informat Ministerul Sănătății, ştie toată lumea. Operaţiile nu aşteaptă. Pe octombire, noimbrie, decembrie şi primele luni din anul viitor o să fie complicat''.
La începutul anului, pentru secţia de terapie intensivă nou născuţi a spitalului Marie Curie, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a cerut 2,5 milioane de lei. A primit doar 1,5. Acum, după strigătul de ajutor, ministerul a suplimentat suma cu 800 de mii de lei. Dar banii veniţi de la stat nu sunt niciodată suficienţi, iar Cirsto, aşa cum îl ştiu prietenii, vrea ca fiecare prunc să aibă o şansă la viaţă. Este motivul pentru care de-a lungul timpului a creat campanii şi a strâns fonduri pentru spitalul în care lucrează. Din donaţii a reuşit să extindă şi să modernizeze secţia de ATI şi să înfiinţeze una de cardio-chirurgie.
125 de copii cu inimi bolnave au fost operaţi de la începutul anului şi până acum la Marie Curie de echipa spitalului ori împreună cu doctori veniţi din Italia. Cazurile cele mai severe însă trebuie trimise în străinătate, aşa că doctorul Cătălin Cîrstoveanu este cel care se urcă în avion cu bebeluşii. Au fost zile când a plecat cu 2 de-odată. Drumurile sunt plătite de familii sau de fundaţia Inima copiilor, iar operaţiile sunt decontate de statul român.
După ce medicul Cîrstoveanu a atras public atenţia că nu mai are bani pentru tratamentul copiilor, ministrul Sănătăţii a trimis la spital inspecţia de stat şi corpul de control.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bani, bebelus, ATI, tratamente, marie curie, lipsuri,
Dată publicare:
14-10-2020 18:21