Cum alegem carnea de miel fara a ne punea sanatatea in pericol. Pericolele ascunse de ochiul liber
Daca tineti la traditie ar fi bine totusi sa nu va neglijati nici sanatatea, atunci cand cumparati carne de miel. Autoritatile ne avertizeaza ca nu putem sti cand carnea e infestata cu paraziti si ca unii dintre acestia se pot transmite si la om.
Cine nu vrea sa traga ponoase trebuie sa ia mielul din spatii special amenajate si sa ceara avizele sanitar-veterinare. Daca nici asa nu sunteti siguri, atunci nu va mai ramane decat testarea carnii la laborator.
Tenia si alti viermi poti fi localizati in ficat, dar si in splina si in alte organe interne. Acestia pot fi vazuti fara cu ochiul liber.
Asemenea chisti hidatici nu ar trebui consumati nici de om si nici de carnivore. Se intampla ca omul sa dea aceste vezicule in hrana cainelui, si apoi cainele sa faca un vierme foarte periculos si il transmite la om.
Atentie insa. Nu va bazati pe intuitie cand cumparati carnea de miel. Nu toti parazitii se pot observa cu ochiul liber. Unii paraziti si agenti infectiosi sunt atat de mici incat pot fi sesizati doar cu ajutorul microscopului.
"Sunt si microchisti in musculatura care nu se observa. Prezenta unor paraziti care determina acesti sacochisti in musculatuira in care se dezvolta si daca sunt ingerati de om pot determina un sindrom dizenteriform, cu diaree, cu voma, cu greturi.", au declarat reprezentanti de la Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti.
Concret, unii duc la aparitia toxoplasmozei. O boala care induce dureri de cap, greata, febra si dureri musculare. Efectele grave apar in cazul femeilor insarcinate, riscand sa provoace avortul sau malformatii ale fatului. Alti paraziti ne pot imbolnavi de sacocistoza, o boala care provoaca tulburari digestive, dureri abdominale si musculare.
Carnea poate fi infestata si dupa sacrificare daca e depozitata in conditii precare de igiena. Tocmai de aceea medicii veterinari ne recomanda sa cumparam din spatiile special amenajate in aceasta perioada pentru sacrificarea mieilor. Mai ales ca unii ciobani, in loc sa verifice sanatatea animalelor, au nascocit avize false.
"Am depistat si niste falsificari de documente sanitare veterinare, pentru carne de miel. Animalele erau sacrificate in spatii neautorizate.", spune Ovidiu Zvoristeanu.
Daca totusi ati cumparat mielul din locuri neautorizate, duceti carnea la analiza intr-un laborator inainte de a o consuma.