Acoperirea vaccinala in Romania, sub nivelul recomandat de OMS, pentru tetanos, rujeola, hepatita B
Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii.
Seful Biroului OMS in Romania, Victor Olszavsky, a aratat, sambata, la Conferinta Nationala Actualitati in Vaccinologie - RoVaccin, organizata de Societatea Romana de Microbiologie, ca, in urma cu zece ani, acoperirea vaccinala in Romania era de peste 95%, insa in prezent in unele judete este si sub 68% pe unele vaccinuri.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinala este de 69,4 la suta pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis),pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75,4 la suta, iar pentru hepatita B este de 91,3 la suta.
Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante, spre exemplu cu 4 la suta in cazul vaccinului impotriva hepatitei B.
Aceleasi date arata ca 30,3 la suta dintre acesti copii au fost depistati ca fiind incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand procentul era de 26 la suta.
Neprezentarea continua sa ramana principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta.
Contraindicatiile medicale ocupa al doilea loc in clasamentul motivelor vaccinarii necorespunzatoare varstei, urmate de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului, in crestere marcanta fata de anul precedent.
Reducerea vaccinarii impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a dus, in ultimii ani, la doua epidemii de rujeola si una de rubeola, Romania pierzandu-si statutul de tara care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei, a declarat Adriana Pistol, directorl CNSCBT.
"O rata de vaccinare inferioara recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sanatate publica, crescand riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populatia sa cunoasca pericolele care pot aparea in cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile ofera protectie nu numai individului, ci si colectivitatii, impiedicand transmiterea multor boli infectioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizarii trebuie sa fie realizata exclusiv din surse credibile, de catre profesionisti in domeniul medical sau de catre persoane instruite in acest sens. Atragem atentia ca reticenta cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzata de multe ori de o informare eronata sau incompleta, alimentata de surse neavizateOMS, ", a declarat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Sursa: Mediafax/PROTV
Etichete: vaccin, hepatita b, rujeola, rubeola, tetanos,
Dată publicare:
22-03-2015 11:59