Bolnavi la mila Domnului. Casele de Sanatate nu au bani pentru decontarea ingrijirilor la domiciliu
Desi au dreptul prin lege sa primeasca asistenta gratuita, Casele de Asigurari de Sanatate nu mai au bani pentru aceste servicii, iar bolnavii sunt pusi pe listele de asteptare.
Unii sunt ingrijiti de familie, dar cei ramasi singuri pe lume sunt la mila Domnului.
O doamna din Brasov a renuntat la locul de munca pentru ca tatal ei, care este imobilizat la pat, are nevoie de supraveghere permanenta. A urmat cateva cursuri de asistenta medicala, ca sa-l poata ingrjiji.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Altii stau insa si mai rau. Doamna Aurelia a suferit un atac vascular cerebral, dar nu poate beneficia de ajutor specializat pentru ca nu exista bani. Desi avem o lege care da aceste drepturi oricarui pacient, casele de asigurari de sanatate nu mai pot deconta serviciile catre firmele specializate.
In plus, putini pacienti stiu ca au dreptul la astfel de servicii la domiciliu. Casa de Sanatate deconteaza o lista intreaga de tratamente ambulatorii, de la injectii si pansamente, pana la alimentatia artificiala sau exercitii fizice simple.
Pentru a beneficia de servicii, pacientii trebuie sa obtina in primul rand o recomandare de la medicul specialist sau cel de familie. Casa de sanatate deconteaza 90 de zile de ingrijiri la domiciliu in fiecare an. Ingrijirea la domiciliu costa cam un sfert fata de internarea in spital si, in multe cazuri, pacientul se reface mult mai repede.