Probleme la marile spitale din Capitală. DSP nu a emis autorizațiile sanitare. „Trebuie să stopăm toate intervențiile”
Este scandal cât casa în Sănătate, după ce marți a fost sistate internările, în 6 secții ale spitalului Colentina, una dintre cele mai mari unități sanitare din Capitală.
S-a ajuns aici pentru că Direcția de Sănătate Publică nu a emis autorizația sanitară de funcționare, motiv pentru care Casa de Asigurări a oprit finanțarea. Operațiile programate în aceste zile au fost amânate, iar medicii spun că au pacienți pe liste, până la finalul anului viitor.
Cristina Măria Goanță, coordonator compartimet ORL Colentina: „Trebuie să stopăm toate intervențiile și să oprim toți pacienții care erau programați. Avem liste foarte lungi, în care pacienții erau programați cel puțin până la finalul anului viitor”.
Inclusiv pacienți care erau programați în aceste zile pentru transplant de țesut osos au fost anunțați să nu mai vină pentru internare.
Sunt oameni din alte zone ale țării. Vor fi reprogramați, pentru că intervenția de care au nevoie se face doar la spitalul Colentina.
Ultima autorizație sanitară de funcționare pentru spital a fost emisă la începutul anului, atunci când mai multe secții erau în renovare. Comisia de avizare nu a luat însă în calcul peste 200 de paturi din 6 secții și compartimente, care au fost acum tăiate de la finanțare.
Director CASMB: „Problema este cu autorizația de funcționare, care este un factor eligibil în contractul cu casa de asigurări de sănătate. În momentul acesta a scăzut valoarea de contract, în noiembrie era la 17 milioane de lei, în decembrie este la 13 milioane de lei”.
Managerul spitalului spune că în ultimele luni a trimis 15 solicitări către DSP București pentru rectificarea situației, iar în luna august s-a adresat inclusiv ministerului Sănătății. Dar nu s-a întâmplat nimic.
Remus Mihalcea, medic primar Colentina: „Cea mai gravă situație este a secției de hematologie, acolo unde sunt pacienți oncologici care au nevoie de acești pacienți nu pot fi transportați în alte unități sanitare”.
Până acum nici Direcția de Sănătate Publică București și nici Ministerul Sănătății nu au răspuns solicitărilor de a lămuri situația.
Colentina este a doua unitate sanitară din Capitală care se confruntă cu astfel de probleme.
Un bloc operator cu trei săli și o secție ATI de la Marius Nasta, renovate de curând, stau închise pentru că nu a fost emisă autorizația.
Beatrice Mahler a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică dar săptămâna trecută ministrul sănătății a numit în locul sau un nou manager la Institutul de Pneumoftiziologie.