Spitalele de stat duc lipsă de radiologi. „Volumul de muncă este foarte mare, nu sunt învățați cu presiunea”
Deși sistemul sanitar pregătește medici pentru diverse specialități, unii lipsesc din spitale cu desăvârșire. Radiologia, de pildă, este preferată de mulți rezidenți, însă unitățile medicale nu au suficienți specialiști.
Mulți aleg să lucreze în sistemul privat pentru că au salarii și condiții de lucru mai bune și timp liber pentru familie.
Doar cinci radiologi are spitalul de urgență Bagdasar Arseni din Capitală, acolo unde în fiecare săptămână ajung mii de pacienți care au nevoie de radiografii, CT sau RMN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daniela Lascăr, medic primar radiologie Bagdasar: „Au fost scoate șapte posturi la concurs, dar a venit un singur candidat. Doar că între timp cinci au plecat. Volumul de muncă este foarte mare, nu sunt învățați cu presiunea care există''.
Prin urmare, chiar dacă există aparatură nouă, mulți medici nu mai vor să lucreze în unitățile sanitare de urgență.
Andi Nodiț, manager Bagdasar: „Ei fac investigații într-o gardă pe care un radiolog aflat într-un spital de cornici le face într-o lună”.
La intrarea în rezidențiat, radiologia este una dintre specialitățile care se ocupă cel mai repede. Avem acum aproximativ 1.900 de medici radiologi și ar mai fi nevoie de cel puțin 400. Evident, cei mai mulți dintre ei lipsesc din spitalele de stat.
Pe lângă salariile mai atractive, la privat medicii nu lucrează în fiecare zi contra cronometru. În plus, au mai mult timp liber, după cum ne povestește unul dintre medici.
Bogdan Tudose, medic: „Soția este anestezist, e câteodată de gardă. La ora aia e deja plecată către spital și a intrat în sarcina mea să duc copilul la școală. Mai e avantajul că te poți supraspecializa. La stat nu poți alege între pacienți. În privat se poate face o departajare: cine merge către musculosecheletar, cine către neuroradiologie, cine către all body”.
Pentru a suplini numărul de radiologi, unele spitale au proiecte în care folosesc inteligența artficială pentru interpretarea unor analize, dar softul nu poate înlocui de tot medicii.
Daniel Voinescu, medic primar radiolog Marius Nasta: „Am început cu detectarea nodulilor în perioada de covid pe radiografia toracică și apoi și pe tomografia computerizată, dar nu poate înlocui medicul. AI ajută, dar medicul va verifica”.
Cardiologia, medicina de urgență, terapia intensivă ori neurologia sunt de asemenea specialități deficitare, mai ales în spitalele din provincie.