Sperante pentru bolnavii de pe Pamant, venite direct din spatiu

13-03-2011 09:20


Specialistii in medicina spatiala incearca sa inteleaga de ce apar anumite boli, folosindu-se de reactiile pe care le au astronautii in imponderabilitate.

Deocamdata au aflat cum se declanseaza osteoporoza si spera ca in curand sa gaseasca si un remediu pentru aceasta boala. In plus, ei spun ca datorita calatoriilor spatiale si echipamentele medicale s-au perfectionat.

"Specia umana a evoluat si s-a adaptat vietii pe Pamant, intr-un spatiu cu o gravitatie puternica. Cand arunci o piatra, aceasta cade inapoi pe pamant. Acesta este mediul cu care suntem obisnuiti", a declarat Guillaume Weerts, director management Agentia Spatiala Europeana.

Specialistii au observat ca, in unele cazuri, astronautii au probleme similare cu pacientii imobilizati la pat pentru perioade mari de timp.

"Cand o persoana petrece mult timp culcata pe un pat de spital, organismul va pierde obiceiul de a-si regla presiunea arteriala si circulatia sangelui la nivelul craniului", a mai spus Weerts

Un alt exemplu este osteoporoza. Aceasta boala, care loveste preponderent femeile, a fost observata si in cazul astronautilor care pierd masa musculara si tesut osos cat timp se afla in spatiu.

"Suntem de parere ca pierderea unei mase osoase care apare in cazul astronautilor aflati in spatiu seamana foarte tare cu osteoporoza atat de intalnita la pacientii din lumea intreaga", a adaugat Guillaume Weerts.

"Medicina spatiala ne-a dat ocazia sa realizam studii inovatoare", a declarat si Philippe Arbeille, director Medicina Nucleara Spitalul Trousseau.

Tot datorita calatoriilor spatiale, medicii au astazi la dispozitie echipamente performante, gandite initial pentru a fi folosite la bordul rachetelor. Cu ajutorul acestui aparat, un medic poate sa efectueze o ecografie extrem de precisa pe un pacient aflat la zeci de km distanta.

Tags: medicina, spatiu,

VIDEO PROTVPLUS.RO