Studiu: jumatate dintre barbati, infectati cu virusul care provoaca cancer

02-03-2011 12:23

hpv

Mai mult de jumatate dintre barbati sunt purtatori ai virusului HPV, care poate provoca mai multe tipuri de cancer, precum cel genital, faringian sau bucal. Sunt datele unui studiu realizat de cercetatorii americani.

Statistica indica un numar de 32.000 de cazuri de cancer provocate de acest virus in SUA, numai in 2009. Un studiu realizat pe 1.159 de barbati, cu varste intre 18 si 70 de ani, din tari precum Mexic, Brazilia si SUA a demonstrat ca pe masura ce acestia aveau mai multe partenere, riscul infectarii cu virusul HPV era mai mare.

Barbatii care au parte de o viata sexuala agitata si schimba mai mult de 30 de partenere prezinta un risc de 2,4 ori mai mare de infectare cu virusul HPV.

Numarul barbatilor infectati cu HPV a crescut cu 50% in ultimii 20 de ani. Ingrijorator este faptul ca una din tulpinile acestui virus, respectiv HPV 16, este cauza a 80% dintre cazurile de col uterin.

Medicii mai spun ca cel putin 50% dintre femeile si barbatii activi sexual vor fi infectati cu HPV la un moment in decursul vietii lor, atat in forme usoare sau grave care conduc la cancer.

Specialistii avertizeaza ca acest virus este foarte periculos, mai ales ca de cele mai multe ori nu este descoperit la timp si poate fi transmis usor prin contact sexual neprotejat. In plus, este un virus destul de 'silentios", in sensul ca nu prezinta simptome specifice. Doar in unele cazuri isi face simtita prezenta prin aparitia unor negi.


Infectia cu HPV - Virusul Papilloma Uman

Infectia cu HPV, identificat de Harald zur Hausen, laureatul premiului Nobel pentru medicina pe anul 2008, este foarte raspandit si foarte contagios. HPV- ul se poate gasi in saliva, urina, sperma si secretii genitale.

Infectia cu acest virus se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitala poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Desi prezervativul este eficient in cazul multor boli cu transmitere sexuala si reduce riscul infectarii cu HPV, nu asigura protectie totala.

Vaccinarea precoce, respectiv intre 12-18 ani, poate preveni infectarea cu HPV. Exista conceptia ca fetele ar trebui vaccinate cu precadere. Insa vaccinarea impotriva HPV ar trebui facuta si baietilor inaintea inceperii vietii sexuale, sunt de parere unii specialisti.

Cum poate fi diagnosticat HPV aflati aici.

De la infectia cu HPV la boli grave

Bolile care pot rezulta din infectia cu HPV pot fi benigne, respectiv tumori in zona anusului, vulva, vagin si partea interioara a coapselor, sau maligne, precum cancer de vulva, vagin, anus, col uterin, orofaringian (n.red. -gat).

Opt tipuri de virus Papiloma uman (HPV) sunt responsabile cu declansarea a 90% din totalul cazurilor de cancer de col uterin pe plan mondial, potrivit celui mai vast studiu realizat vreodata asupra genotipurilor HPV, ale carui concluzii au fost publicate in revista The Lancet Oncology. Dintre cele opt tipuri de HPV care prezintă cele mai mari riscuri , trei (16, 18 şi 45) sunt cele mai frecvente.

Infectia genitala cu HPV (Human Papilloma Virus) este una dintre bolile cu transmitere sexuala cele mai raspindite, avand o prevalanta de 20-40% in rindul femeilor tinere din diverse tari in care a fost studiata.

Numarul deceselor cauzate de cancerul de col uterin a fost estimat la aproape 328.000 pe plan mondial in 2010, iar 80% dintre aceste cazuri provin din tarile in dezvoltare.

Studiu: Excesul de sex oral poate duce la forme grave de cancer

Sexul oral, mai periculos ca fumatul. Tot mai multi fac cancer in gat

 

 

Sursa: The Telegraph

Tags: sanatate, hpv, cancer, boli,


VIDEO PROTVPLUS.RO