Specialiști: Răspândirea globală a bolilor autoimune este pusă pe seama ”dietei occidentale”

boli autoimune
Getty

Din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume suferă pentru că sistemul lor imunitar nu mai poate face diferența dintre celulele sănătoase și micro-organismele invadatoare, scrie The Guardian.

Sistemul imunitar care odinioară proteja acum atacă țesuturile și organele.

Se fac eforturi internaționale majore pentru a combaterea aceastei tendințe – inclusiv o inițiativă al Institutului Francis Crick din Londra, unde doi experți, James Lee și Carola Vinuesa, au înființat grupuri de cercetare separate pentru a ajuta la identificarea cauzelor exacte ale bolilor autoimune.

„Numărul de cazuri de boli autoimune a început să crească în urmă cu aproximativ 40 de ani în vest”, a spus Lee pentru Observer, informează The Guardian. „Cu toate acestea, acum vedem că unele apar în țări care nu au avut niciodată astfel de boli înainte”.

De exemplu, cea mai mare creștere recentă a cazurilor de boli inflamatorii intestinale a avut loc în Orientul Mijlociu și Asia de Est. Înainte de asta cu greu văzuseră boala.”

Citește și
vitamina b
Vitamina B1 (tiamină): rol, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată și contraindicații

Bolile autoimune variază de la diabet de tip 1 la artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și scleroză multiplă. În fiecare caz, sistemul imunitar atacă țesutul sănătos în loc de agenți infecțioși.

Numai în Marea Britanie, cel puțin 4 milioane de oameni au dezvoltat astfel de afecțiuni, unele persoane suferind mai chiar de mai multe boli. Pe plan internațional, se estimează acum o creștere între 3% și 9% pe an al bolilor autoimune. Majoritatea oamenilor de știință cred că factorii de mediu joacă un rol cheie în această creștere.

„Genetica umană nu s-a modificat în ultimele decenii”, a spus Lee. „Deci, ceva trebuie să se schimbe în lumea exterioară într-un mod care crește predispoziția noastră la boli autoimune.”

Această idee a fost susținută și de cercetătoarea Vinuesa. Ea a subliniat că un factor determinant au fost schimbările de alimentație care au avut loc pe măsură ce tot mai multe țări adoptau diete în ”stil occidental” și oamenii cumpărau mai mult fast-food.

„Din produsele fast-food lipsesc anumite ingrediente importante, cum ar fi fibrele, iar dovezile sugerează că această modificare afectează microbiomul unei persoane – colecția de micro-organisme pe care o avem în intestin și care joacă un rol cheie în controlul diferitelor funcții ale corpului”, a spus Vinuesa.
„Aceste schimbări în microbiomul nostru declanșează apoi boli autoimune, au fost descoperite peste 100 de tipur.”

Ambii oameni de știință au subliniat că susceptibilitățile individuale au fost implicate în contractarea unor astfel de boli, afecțiuni care includ și boala celiacă, precum și lupusul, care declanșează inflamații și umflături și poate provoca leziuni diferitelor organe, inclusiv inimii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Vitamina B1 (tiamină): rol, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată și contraindicații
Vitamina B1 (tiamină): rol, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată și contraindicații

Vitamina B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, este o vitamină esențială din complexul B, cu un rol crucial în metabolismul energetic și funcționarea optimă a sistemului nervos.  

Cât alcool este prea mult de Sărbători. Un doctor explică dacă e mai bine să bem mult deodată sau la intervale de timp
Cât alcool este prea mult de Sărbători. Un doctor explică dacă e mai bine să bem mult deodată sau la intervale de timp

Sărbătorile au sosit, iar odată cu ele și petrecerile, orele de socializare și alte întâlniri care, de obicei, oferă o abundență de cocktailuri, bere și vin.

Diferența dintre alergie și intoleranță. Tot ce trebuie să știi despre alergiile alimentare
Diferența dintre alergie și intoleranță. Tot ce trebuie să știi despre alergiile alimentare

Reacțiile alergice la alimente sau la diverși factori de mediu sunt frecvente. Din cauza manifestărilor similare, alergiile alimentare sunt adesea confundate cu intoleranțele alimentare, iar alergiile sezoniere sunt confundate de multe ori cu răcelile.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.