Soluţia împotriva şpăgii găsită într-un spital din Bistriţa. Sumele afişate la intrare

Dată publicare: 02-10-2019 19:48
Dată actualizare: 02-10-2019 19:48


Premieră în sistemul sanitar din România! După ce şi-a pierdut speranţa că medicii şi asistentele vor refuza vreodată să ia spaga, managerul Spitalului Judeţean din Bistriţa încearcă să îi convingă pe pacienţi să nu mai dea.

Aceştia îşi vor lua angajamentul în scris, că nu vor mai oferi bani. Iar cei care nu respectă regulă, dar şi medicii reclamaţi, că au cerut o atenţie, vor da explicaţii la poliţie.

Pentru ca medicii sau asistentele să nu ceară bani în plus, la intrarea din Spitalul Judeţean Bistriţa va fi amplasat un afiş cu sumele pe care bolnavii sunt obligaţi să le plătească potrivit legii. La externare, se achită 10 lei, iar rudele internate la cerere cu pacienţii vor plăti 20 de lei pe zi.

Tot la intrare, pacienţii vor fi obligaţi să semneze, pe propria răspundere, că nu vor da şpaga.

Cadrele medicale reclamate vor da explicaţii la poliţie. La fel şi pacienţii care îşi încălca propriul angajament şi strecoară plicul în buzunarul medicului său asistentei.

Gabriel Lazani Manager Spitalul Judeţean Bistriţa: ”Medicii şi asistentele au bani destui. Au condiţii, li s-au mărit salariile, să nu mai ia bani. Cei care semnează şi vor fi prinşi vor suporta consecinţele legii."

În ultimii ani, la Spitalul Judeţean Bistriţa au ajuns medicii din toată ţara, atraşi de condiţiile de muncă: aparatura este performanţă, iar saloanele, curate şi dotate cu televizoare şi frigidere. Andrei este medic gastroenterolog şi a venit de la un spital din Alba Iulia în urmă cu doi ani. E de acord cu noile reguli din spital, care ar pune capăt ,,tradiţiei plicului".

Andrei Vârciu, medic: "Mi se pare o idee destul de bună ca de când sunt eu aici nu am auzit că un coleg să dea sau să primească şi nu pretind. Nu tratează un pacient în funcţie de ce I se oferă. E o idee bună şiş per ca toată lumea să adopte acesta idee şi să îşi facă treabă cât mai bine,

Pacient: ”E bine că nu cer bani, că vezi că oameni sunt şi săraci vai se amar de capul nostru, atâta amar de bani la medici penrtru operaţie. Eu merg la medic şi îmi cere 10 - 20 de milioane, eu de unde să îi dau. În alte părţi mai aininte cereau şi dacă îmi cereau eu nu aveam de unde să le dau" .

Salariul unui asistent pleacă de la 4 mii de lei şi poată ajunge până la cinci mii de lei lunar. Iar medici câştiga şi 20 de mii de lei lunar în funcţie de secţie. Noile reguli se vor aplică de săptămâna viitoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO