Program pilot adus din SUA pentru a salva vieți în spitalele din România

Ultima actualizare: 02-10-2019 09:22

După modelul american, în spitalele din România îngrijirile de terapie intensivă pot fi făcute şi în fiecare secţie în parte, nu doar în unitatea ATI centrală.

Acest proiect pilot a fost implementat într-o secţie din spitalul Judeţean din Timişoara. Medicii de acolo spun că a scăzut la jumătate numărul de stopuri cardio-respiratorii, iar riscul de răspândire a infecţiilor intraspitaliceşti este foarte mic.

Medic: "Punem un tensiometru să vedem cum staţi cu tensiunea, bine, şi să vedem şi oxigenul, cât de bine vă oxigenaţi"

De fiecare dată când apare o urgenţă în secţia de Neurochirurgie a spitalului judeţean din Timişoara, o echipă formată din doi medici şi o asistentă de la ATI este pregătită să intervină.

Liliana Berciu, pacientă: "E mult mai ok, pot fi monitorizata mai bine.
Reporter: "De câte ori au venit medicii la dvs, cei de la ATI?"
Liliana Berciu, pacienta: "Au venit, chiar au venit foarte des"

Prof dr. Horia Ples, şef secţie Neurochirurgie: "Se agravează pacientul pe etaj, tu chemi terapia intensivă. Până nu demult, ei veneau, dar veneau când aveau timp, peste jumătate de oră, o oră, doua însă poate pacientul se agrava până atunci"

Deocamdată există doar un monitor care evaluează starea pacientului, însă planul medicilor este că fiecare secţie să fie dotată cu aparatura specifică, iar metoda să fie implementată în toate spitalele din România.

Prof. dr. Dorel Sandesc, vicepreşedintele Societăţii Romană de ATI: "Iată că după 6 luni de la implementare am analizat rezultatele din secţia de neurochirurgie unde am demarat acest proiect pilot comparându-le cu 6 luni înainte. Putem să spunem că numărul de stopuri cardiorespiratorii pe secţia de neurochirurgie a scăzut spectacular cu aproximativ 50 la sută"

Sistemul funcționeaza extrem de bine în spitalele din Statele Unite.

Medicul Corina Filip, North Shore Salem Medical Center: "După ce am introdus critical team în spitalul nostru din Massachusetts, s-a simţit o scădere bruscă în numărului de code blue, cardio respirator pe secţii."

Medicul Ellen Arrington, North Shore Salem Medical Center: "Avem probleme similare în spitalele din America şi am urmărit care este de fapt sursa problemei // De exemplu acum avem o probleme cu sondele urinale, şi teoria noastră de acum este că cu cât folsim mai multe sonde o să avem mai puţine infecţii".

Medicii spun că pe viitor vor să ajusteze terapia mobila pe "programul remote", ca medicul să vadă de la distanţa starea pacientului în orice moment.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO