Situatie stupida in SUA: medicamentele impotriva durerii costa de 5 ori mai mult decat heroina. Efectele sunt dramatice

Ultima actualizare: 11-07-2015 07:26
supradoza

Consumul de heroina si numarul deceselor prin administrarea de supradoze de droguri sunt in crestere rapida in SUA, in special la femei, potrivit unui raport al autoritatilor din domeniul sanatatii publicat marti si citat de AFP.

Astfel, peste 8.200 de persoane au decedat din cauza unei supradoze de heroina in 2013, adica de doua ori mai multe decat in 2011 si de patru ori mai multe decat in 2002, potrivit Centrelor de control si de prevenire a maladiilor (CDC). Raportul noteaza, de asemenea, ca consumul si decesele prin supradoza cresc in randurile populatiei albe.

Consumul de heroina s-a dublat la femei din 2002, cu o rata de 1,6 consumatori la 1.000 de femei in 2013. In aceeasi perioada, utilizarea acestui drog a crescut cu 50 % la barbati, cu o rata de 3,6 utilizatori la 1.000 de barbati in SUA in 2013.

Tara are in prezent circa 500.000 de toxicomani dependenti de heroina, potrivit Dr Tom Frieden, seful CDC.

“Consumul de heroina este in crestere rapida la toate categoriile de varsta si din cauza acestei cresteri asistam la o rapida crestere a numarului mortilor”
, a subliniat el. “Circa o persoana din 50 dependente de heroina este susceptibila sa moara dein cauza unei supradoze.”

“Aceasta este o proportie remarcabil de ridicata si arata cate de periculos este consumul de heroina, cat este de riscant sa fie procurata de la surse la care calitatea drogului se poate schimba rapid si sa fie injectata intravenos”, a continuat el.

Cauzele acestei cresteri a consumului de heroina se explica prin faptul ca tot mai multe persoane sunt dependente de medicamente impotriva durerii, care contin unele substante active identice celor care se afla in heroina.

Iar preturile reduse ale heroinei practicate de comerciantii strazii sunt un factor-cheie prntru a intelege aceasta crestere: medicamentele impotriva durerii vandute cu reteta costa de cinci ori mai mult decat heroina.

Dr. Frieden a notat, de asemenea, ca consumatorii de heroina utilizeaza aproape toti si alte droguri in paralel, adesea cocaina, cannabis, precum si alcool. Din aceasta cauza, 60 % din decesele provocate de supradozele de heroina implica cel putin inca o substanta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO