O semnatura le-ar putea salva viata. Actul care i-ar scapa pe bolnavii de leucemie de plata analizelor zace intr-un sertar
Fiecare zi de asteptare inseamna o sansa in minus pentru sute de pacienti cu leucemie. E anuntul sumbru facut de medici, revoltati ca un document prin care Ministerul Sanatatii a promis sa acopere cele mai noi teste zace in sertarul unei comisii.
Lipseste o semnatura pentru ca pacientii sa scape de cheltuieli de sute de euro, pe care majoritatea nu si le permit. Mai mult, aceste analize pot face diferenta intre un copil condamnat si unul care isi traieste, fericit, copilaria.
Pana la 3 ani, Elena chiar a zambit aproape tot timpul. Acum, la 9 ani, in timpul orei de baschet, profesorul e nevoit sa ii aminteasca.
"Cred ca s-ar putea face ceva cu acest copil. Ramane de vazut daca medicii isi dau acordul", spune profesorul Elenei.
"Mami nu a vrut sa imi spuna, dar am probleme grave", spune Elena.
Leucemie. Asa se numesc "problemele grave" de care vorbeste copila. A fost printre primii pacienti la care tipul de boala si tratamentul au fost stabilite precis, in laboratorul de la Fundeni, reutilat din sponsorizari. Tot acolo a facut si transplant de celule stem.
Pentru Elena si alti 500 de copii romani cu leucemie lupta cu boala nu e prea grea. Trist e ca sistemul nu tine pasul cu ei.
Elena continua sa vina periodic la Institutul Fundeni, pentru teste care le arata medicilor cum se comporta asa-numitele celule maligne reziduale, care pot reactiva boala.
Pentru ca familia ei si altele sa nu mai plateasca din buzunar, Ministerul Sanatatii a promis ca analizele vor fi acoperite de la buget. Totusi, proiectul s-a oprit la o semnatura, pentru ca si alte spitale vor sa intre in program.
Medicii si pacientii spun ca este ilogic sa bati pasul pe loc. Decontarea analizelor de leucemie poate fi facuta imediat la Fundeni si extinsa in timp si in alte centre.
Carmen Uscatu, presedinte Asociatia "Daruieste viata": "Este foarte important ca toti copiii din tara sa beneficieze de aceleasi analize".
Pentru ca, in lipsa investigatiilor performante, care ar costa in jur de un milion pe an pentru toti bolnavii, tratamentul pentru leucemie se prescrie "in orb".
Ramane de vazut daca ministrul Sanatatii, care a vizitat recent laboratorul de la Fundeni, ii va sustine practic pe acesti pacienti. Oricat ar parea de cinic, in cazul acestora sanatatea chiar se poate cumpara cu bani.