Secretul primului vaccin anti-Covid-19 produs de Rusia. Ce spun cercetătorii ruși
La aproape două luni de când Vladimir Putin a anunțat primul vaccin anti-COVID-19, rușii au deschis poarta institutului pentru jurnaliștii occidentali, dornici să afle secretul succesului.
În fața reporterilor de la postul american CNN, oamenii de știință ruși au recunoscut că au ars etapele atunci când au testat vaccinul.
În ciuda multor semne de întrebare, țări precum India și Venezuela au comandat deja primele doze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O lună a durat până când jurnaliştii postului american CNN au primit aprobare pentru a filma în Institutul Gamaleya din Moscova. Aceştia au vrut să afle cum au creat cercetătorii ruşi un vaccin anti-COVID-19 cu mult timp înaintea marilor companii farmaceutice ale lumii.
Cercetătorii ruşi spun că succesul lor se bazează pe experienţă şi tehnologie.
"Gamaleya" este unul dintre cele mai vechi laboratoare rusești de cercetare. Specialiştii occidentali spun însa că instituţia a renunțat la practicile științifice tradiționale în timpul cursei pentru crearea vaccinului.
Matthew Chance, jurnalist CNN: "Pe lângă faptul că au sărit peste testările la scară largă pe oameni, înainte să-l aprobe, au folosit soldați ruși pe post de "voluntari" în testările inițiale, iar directorul institutului și-a injectat angajații și chiar pe el însuși cu vaccinul experimental".
Directorul Institutului își apără metodele. Lumea este în război cu virusul și trebuie folosite toate mijloacele posibile, susține el.
Vladimir Gushchin, Șef de laborator, Gamaleya Institute: "Vaccinul vostru a fost aprobat pentru uz înainte ca testele clinice din faza a treia să se fi încheiat, adică înainte să se știe dacă e sigur sau eficient. Asta înseamnă că ați luat-o pe scurtătură".
Alexander Gintsburg, Gamaleya Institute: "Poate ar trebui să le întrebăm pe rudele celor uciși de COVID dacă ar fi preferat să așteptăm până când testele din faza a treia sunt finalizate, sau dacă preferă ca cei dragi lor să fie vaccinați cu un vaccin care a dovedit rezultate inițiale strălucitoare. Răspunsul e evident".
Cu toate încurajările, dacă vaccinul se dovedește a fi ineficient, nu doar reputațiile medicilor sunt afectate, ci și viețile oamenilor. Rușii sunt, însă, încrezători. La fel și alte țări de pe glob. India a cumpărat 100 de milioane de doze de vaccin, iar alte câteva sute de milioane vor fi produse în laboratoarele indiene.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, vaccin, coronavirus, sputnik, modele, laboratoare,
Dată publicare:
06-10-2020 08:26