Sechele la plămâni pentru mulți dintre cei care s-au vindecat de Covid. Cum le pot combate

Dată publicare: 29-03-2021 18:42
Dată actualizare: 29-03-2021 20:21


Aproape un milion de români au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei. Mulţi dintre cei care au făcut forme medii şi grave ale boli au rămas cu sechele la plămâni.

În sprijinul lor, medicii din Timişoara desfăşoară un studiu al acestor afecţiuni şi sunt de părere că o parte dintre probleme pot fi rezolvate prin exerciţii fizice. Au realizat deja un set de șase mişcări care ajută la refacerea capacităţii respiratorii, iar în perioada următoare vor publica şi altele pe internet.

Setul de şase exerciţii fizice gândit de medicii din Timişoara are scopul de a îmbunătăţi capacitatea respiratorie a pacienţilor care au avut o formă moderată sau severă de COVID-19.
Majoritatea pot fi făcute acasă, stând pe pat, așa cum sunt prezentate în VIDEO-ul de mai sus.

Exerciţiile au grade de dificultate diferite. În timp ce unele se bazează doar pe mişcarea corpului, pentru altele este nevoie de aparate de tipul ganterelor.

Alexandru Crișan, kinetoterapeut la spitalul de boli infecțioase Timișoara: „Exerciţiile variază de la unele simple la altele mai complexe. De la tehnici simple respiratorii, gimnastică respiratorie, până la exerciţii care să întărească musculatura scheletică”.

Cel puţin un pacient din trei infectaţi cu SARS-CoV-2 rămâne cu sechele după ce a trecut prin boală, arata datele unui studiu publicat recent în revista medicală Nature Medicine. Rezultatul are la baza cercetări făcute în Europa, Statele Unite şi China.

Efectele pe termen lung ale infecției cu Sars-CoV-2:

Oboseală intensă - 53,1%
Respirație dificilă - 43,4%
Dureri articulare - 27,3%
Dureri toracice - 21,7%

Sursă: COVID Symptom Study

Pacienţii monitorizaţi după vindecare au acuzat, cel mai frecvent, oboseală intensă. Urmează respiraţia dificilă, durerile articulare şi durerile toracice.

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: „Am avut pacienţi care au fost internaţi iniţial cu o formă medie spre severă de boală şi care au plecat bine. Şi la 2-3 luni au venit cu saturaţie foarte scăzută. Reevaluandu-i, am constatat că leziunile pulmonare s-au accentuat şi a trebuit să trecem pe terapie specifică”.

Ioan Gârboni este directorul Filarmonicii Banatul. A rămas cu plămânii afectaţi după ce infecţia cu SARS-CoV-2 l-a dus, anul trecut, la terapie intesiva. Susţine că exerciţiile fizice făcute după vindecare i-au îmbunătăţi starea de sănătate.

Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul: „Exerciţiile acestea de gimnastică sunt primul pas pentru o recuperare mai rapidă. Eu abia la două luni de la ieşirea din spital am început să mă simt mai bine. Aveam o lipsă de aer, nu aveam echilibru din când în când”.

Medicii din Timişoara au filmat exerciţiile pe care le recomandă pacienţilor care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 şi au început să le distribuie pe internet. În cadrul proiectului Pneumocontrol, urmează să dezvolte şi o aplicaţie pentru mobil, pentru ca ele să fie disponibile pentru cât mai mulţi oameni.

Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara: „Sunt foarte mulţi pacienţi care au trecut prin Covid din toată ţara şi pot să beneficieze de aceste servicii la ei, la domiciliu, să facă aceste mişcări într-un fel aparent simplu, dar care pentru respiraţia lor sunt foarte benefice”.

De la începutul crizei COVID-19, peste 940 de mii români au făcut boala. 840 de mii au fost declaraţi vindecaţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO