Se poate transmite COVID-19 prin aerul condiţionat? Ce spun specialiştii
Va fi o vară toridă pentru românii care lucrează în spaţii închise, dar şi pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun.
Autorităţile sanitare şi cele din domeniul muncii au dat un ordin prin care se cere evitarea folosirii aerului condiţionat pentru a preveni răspândirea Covid-19.
Oamenii se plâng însă că temperaturile ridicate sunt şi mai greu de suportat atunci când o porţi o mască.
Un ordin comun al ministerelor Muncii şi Sănătăţii le recomandă angajatorilor să nu pornească instalaţiile de climatizare.
Bogdan Nica, medic şef DSP Prahova: "Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare".
Cei care vor să folosească totuşi aerul condiţionat, trebuie să dezinfecteze aparatele şi să nebulizeze încăperile, investiţii pe care puţine instituţii şi le permit sau şi le asumă. Drept urmare, multe spaţii închise din sistemul public său privat se transformă în saune. Iar când afară sunt 30 de grade Celsius, autobuzele se transformă în cuptor, iar călătoria devine un chin.
La serviciul de înmatriculări auto Prahova, funcţionarii se feresc de razele soarelui cu draperii închise la culoare, iar cei care vin să rezolve diferite probleme petrec mai mult timp afară, decât pe holurile instituţiei.
În oraşul Răcari din Dâmboviţa au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire aşa că toată lumea este extrem de precaută, inclusiv primarul.
Specialiştii spun că folosirea aerului condiţionat acasă ori în maşină personală nu reprezintă un risc. Tot aceştia spun să aerisiţi bine încăperile, însă în mod natural. Dacă e cald, feriţi-vă de soare, îmbrăcaţi-vă lejer, cu haine din fibre naturale, şi beţi multă apă.