Se oprește vaccinarea cu AstraZeneca în Australia, pentru pacienții sub 50 de ani. Există însă excepții

Dată publicare: 08-04-2021 16:05
Dată actualizare: 08-04-2021 16:09


astrazeneca

Vaccinarea cu AstraZeneca se va opri și în Australia, a decis guvernul de la Canberra. Persoanele cu vârsta sub 50 de ani nu vor mai primi acest ser, cu excepția situației în care trebuie să facă rapelul și nu au avut probleme medicale.

 

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că serul AstraZeneca nu mai trebuie oferit persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, cu excepţia cazului în care acestea au primit deja o primă doză, fără a avea efecte secundare. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, joi seară, în urma rapoartelor care confirmă legătura între administrarea acestui vaccin şi unele cazuri grave, deşi rare, de formare de cheaguri de sânge, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am luat măsurile de precauţie necesare pe baza celor mai bune sfaturi medicale posibile", a precizat prim-ministrul, căruia Comitetul consultativ medical australian i-a recomandat să urmeze exemplul ţărilor, în special europene, care au decis deja să limiteze utilizarea serului AstraZeneca.

Australia este una dintre ţările cu cel mai mare succes în limitarea răspândirii COVID-19, cu mai puţin de 30.000 de cazuri şi 1.000 de decese la o populaţie de 25 de milioane. Cu toate acestea, ţara a rămas cu mult în urma calendarului de imunizare stabilit de guvern, cu doar un milion de doze administrate până joi, în pofida angajamentului de a administra patru milioane de doze până săptămâna trecută.

Australia s-a bazat pe AstraZeneca pentru a vaccina cea mai mare parte a populaţiei sale, folosind mai întâi doze importate din Europa, apoi doze produse local. Însă penuria vaccinurilor din Europa a dus la întârzieri în livrările AstraZeneca, în timp ce livrările planificate de vaccinuri alternative precum Pfizer/BioNTech şi Novavax încă nu au început.

„Aş dori să reiterez faptul că încurajăm puternic persoanele în vârstă de 50 de ani şi peste să se vaccineze cu AstraZeneca, deoarece este un vaccin foarte eficace în prevenirea complicaţiilor grave ale COVID-19", a declarat Brendan Murphy, secretar în Departamentul Sănătăţii şi unul dintre principalii consilieri ai guvernului. El a adăugat că riscul formării de cheaguri de sânge în urma administrării vaccinului este unul "extrem de scăzut". Până în prezent a existat un singur caz de formare de cheaguri de sânge la un pacient care a primit vaccinul AstraZeneca în Australia.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO