Se oprește vaccinarea cu AstraZeneca în Australia, pentru pacienții sub 50 de ani. Există însă excepții
Vaccinarea cu AstraZeneca se va opri și în Australia, a decis guvernul de la Canberra. Persoanele cu vârsta sub 50 de ani nu vor mai primi acest ser, cu excepția situației în care trebuie să facă rapelul și nu au avut probleme medicale.
Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că serul AstraZeneca nu mai trebuie oferit persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, cu excepţia cazului în care acestea au primit deja o primă doză, fără a avea efecte secundare. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, joi seară, în urma rapoartelor care confirmă legătura între administrarea acestui vaccin şi unele cazuri grave, deşi rare, de formare de cheaguri de sânge, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Am luat măsurile de precauţie necesare pe baza celor mai bune sfaturi medicale posibile", a precizat prim-ministrul, căruia Comitetul consultativ medical australian i-a recomandat să urmeze exemplul ţărilor, în special europene, care au decis deja să limiteze utilizarea serului AstraZeneca.
Australia este una dintre ţările cu cel mai mare succes în limitarea răspândirii COVID-19, cu mai puţin de 30.000 de cazuri şi 1.000 de decese la o populaţie de 25 de milioane. Cu toate acestea, ţara a rămas cu mult în urma calendarului de imunizare stabilit de guvern, cu doar un milion de doze administrate până joi, în pofida angajamentului de a administra patru milioane de doze până săptămâna trecută.
Australia s-a bazat pe AstraZeneca pentru a vaccina cea mai mare parte a populaţiei sale, folosind mai întâi doze importate din Europa, apoi doze produse local. Însă penuria vaccinurilor din Europa a dus la întârzieri în livrările AstraZeneca, în timp ce livrările planificate de vaccinuri alternative precum Pfizer/BioNTech şi Novavax încă nu au început.
„Aş dori să reiterez faptul că încurajăm puternic persoanele în vârstă de 50 de ani şi peste să se vaccineze cu AstraZeneca, deoarece este un vaccin foarte eficace în prevenirea complicaţiilor grave ale COVID-19", a declarat Brendan Murphy, secretar în Departamentul Sănătăţii şi unul dintre principalii consilieri ai guvernului. El a adăugat că riscul formării de cheaguri de sânge în urma administrării vaccinului este unul "extrem de scăzut". Până în prezent a existat un singur caz de formare de cheaguri de sânge la un pacient care a primit vaccinul AstraZeneca în Australia.