Schimbări în procedura de angajare a medicilor și asistentelor. Cum se va da concursul
Au loc schimbări în sistemul de sănătate. Mai bine zis, se modifică procedura de angajare a doctorilor şi asistentelor, astfel încât concursul nu va mai fi organizat în fiecare spital în parte, ci trimestrial, la nivel regional.
În felul acesta vor fi eliminate nepotismele, crede ministrul Sănătăţii, care vorbeşte şi de acordarea salariilor pe baza unor criterii de merit.
Medicii şi asistentele care vor să ocupe un post într-un spital dau acum examen în instituţia respectivă. Aşa au apărut de multe ori discuţii despre faptul că aveau întâietate rudele şi prietenii managerilor sau a altor cadre medicale. Tocmai de aceea Ministrul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea a 8 centre regionale care vor prelua posturile vacante de la unităţile sanitare, iar concursul va fi oganizat o singură dată pe trimestru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Subiectele vor fi publicate pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică şi vor fi sub formă de grila. Schimbările vizează doar angajarea medicilor şi a asistentelor, examinarea personalului auxiliar va rămâne în unităţile sanitare.
Medicii trebuie să studieze în jur de 2.000 de teste grilă, iar la examen vor primi în jur de 60.
Sorina Pintea: ''Un act normativ care are la baza meritocraţia. Eu cred că e un foarte mare pas înainte şi va elimina multe dintre suspiciunile care planează asupra angajărilor în sistemul de sănătate.''
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre indiferenţa cu care sunt trataţi pacienţii, atunci când ajung la spital inclusiv în stare gravă.
Sorina Pintea: ''Pacient cu cardiopatie idiopatică, Târgu Mureș nu-l primeşte pentru că nu are acces la sală, Sibiul refuza pentru că nu are cititor biotronic, acum nu e critic, dar poate deveni. Elias, pacient 89 de ani, hematom subdural, nu-l primeşte nimeni în Bucureşti pentru că nu sunt locuri în ATI, erau.”
Pentru a evita astfel de situaţii, unii manageri au cerut ca salarizarea din sistem să se facă în funcţie de competenţe şi de modul în care medicii îngrijesc sau nu pacienţii. Un doctor care vede 10 bolnavi într-o zi are acelaşi salariu ca unul care consultă 5.
Toate aceste schimbări vor intra în vigoare în următoarele luni.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!