Milioane de femei, in pericol sa ramana insarcinate. Pfizer retrage tone de pilule contraceptive

Dată publicare: 01-02-2012 20:38
Dată actualizare: 28-10-2012 18:58


Pilule contraceptive, anticonceptionale

O mare companie farmaceutica a retras de pe piata peste 1 milion de cutii cu pastile anticonceptionale, dupa ce si-au dat seama ca din cauza unei erori de dozare femeile care iau aceste pilule pot ramane insarcinate.

Pfizer va retrage un million de cutii cu pastile contraceptive, dupa ce a sesizat o grava eroare in dozarea hormonilor in aceste pilule.

Loturile care nu respecta standardele necesare au data de expirare cuprinsa intre iulie 2013 si martie 2014.

Unele din pilulele incluse in aceste loturi au o concentractie prea mare de hormoni, in timp ce altele au o concentratie prea scazuta. Din aceasta cauaza, ele isi pierd efectul contraceptiv.

Produsele care vor fi retrase de pe piata sunt: LO/OVRAL 28 si Norgestrel 0,3 mg/Ethinyl Estradiol 0.03 mg. Pentru detalii click aici. Produsele vizate au fost distribuite DOAR pe piata din Statele Unite. Autoritatile europene nu au anuntat pana acum nicio sesizare din partea companiei farmaceutice.

Acesta este al doilea scandal de acest gen din ultimele sase luni. In septembrie 2011, compania Qualitest Pharmaceuticals a retras de pe piata peste 1,4 milioane de pachete, pentru ca din cauza unei erori de ambalare, pilulele contraceptive nu erau eficiente.

In ambele cazuri, pastilele luate de femei nu le afecteaza sanatatea, dar nu au efectul dorit, prin urmare trebuie luate masuri suplimentare de protectie impotriva unei sarcini nedorite.

In cazul Qualitest Pharmaceuticals, eroarea a constat in ambalarea gresita a pastilelor in blister, asftel incat acestea nu respectau zilele din saptamana in care ar trebui luate, efectul contraceptiv disparand in acest fel.

Loturile retrase vizeaza urmatoarele pastile: Cyclafem 7/7/7, Cyclafem 1/35, Emoquette, Gildess FE 1,5/30, Gildess FE 1/20, Orsythia, Previfem, Tri-Previfem.

Pachetele cu erori au fost distribuite in farmacii de peste un an de zile si nu se poate sti numarul femeilor care au folosit aceste pastile.  

Pentru detalii aveti aici comunicatul oficial al Pfizer.

Sursa: Time.com


VIDEO PROTVPLUS.RO