Aparate medicale de mii de euro zac in subsoluri, in timp ce pacientii sunt trimisi in strainatate

Dată publicare: 01-02-2012 18:10
Dată actualizare: 07-05-2012 10:10


Romania isi trimite pacientii in strainatate, in conditiile in care aparatura perfomanta este abandonata prin subsoluri. Se intampla atat in Bucuresti, cat si in tara.
 

Printre altele, la spitalul ''Marie Curie'', de aproape un an, sectia de Cardio- Chirurgie pentru copii este inchisa.

Anul trecut erau blocate posturile. Acum nu le ocupa nimeni. In alte institutii nu se folosesc encefalografele, trusele laparoscopice si aparatele de sterilizare, esentiale pentru medicina in 2012.

Acest baietel are 7 zile si a fost adus de urgenta cu elicopterul la Bucuresti, pentru ca are o malformatie cardiaca severa. Pentru el, spitalul ''Marie Curie'' e doar o gazda de moment. Sansa lui va fi o operatie in strainatate.

Din aceeasi sectie, alte doua fetite vor fi transferate in Italia si Germania. Dramatic, in conditiile in care, in acelasi spital, un etaj mai jos exista o sectie de cardio-chirurgie.

In timp ce sectia este inchisa, numai anul trecut peste 100 de bebelusi au fost trimisi in spitale din straintate. Pentru fiecare in parte, statul a decontat in medie 20.000 de euro.'

In iulie 2011, la acest spital nu erau posturi deblocate. Acum s-au organizat trei concursuri pentru anestezisti, dar nu s-a prezentat nimeni.

In cazul chirurgilor intorsi din strainatate, situatia e hilara: ministerul nu le-a echivalat diplomele obtinute afara.

Gasim aparatura scumpa si la Bagdasar Arseni. Din anul 2009, 7 aparate de sterilizare stau nefolosite. Pentru ele ministerul a platit aproape 1 milion de euro.

Au fost depozitate acum 3 ani la subsol, pentru ca spitalul a intrat in consolidare. Si desi trebuiau date in uz, s-a amanat totul, pentru ca sefii s-au impotmolit in masuri de organizare pentru restrangerea activitatii.

Potrivit ultimului raport al Curtii de Conturi, si in tara s-au cumparat echipamente medicale in valoare de 15 milioane de lei. Acestea nu sunt in functiune din lipsa de personal, de spatiu, ori pentru ca suprasolicitau reteaua electrica.


VIDEO PROTVPLUS.RO