Românii se îmbolnăvesc fără să știe. Cât plastic ingerăm lunar

Dată publicare: 22-01-2020 08:29
Dată actualizare: 22-01-2020 08:29


Pe lângă praf şi poluare, conform unui studiu recent, înghiţim săptămânal 5 g de plastic, cam cât are un card bancar. Aşa că nu este de mirare că peste 80 la sută dintre români sunt îngrijoraţi de deşeurile de plastic.

În timp ce tinerii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru produse care nu afectează mediul, cei mai în vârstă accepta mai curând să recicleze.

Cătălin are 17 ani şi vrea să ajungă profesor de limba română, dar şi cetăţean resposabil. Aşa că reciclează tot plasticul.

Cătălin Toma: "Există tineri care reciclează, la fel ca şi mine, dar există şi tineri care încă nu reciclează, dar eu cred că în timp se va schimba."

Tendinţa confirmată de sociologi care spun că adulţii sunt mai bine informaţi. Adulţii au revenit mai uşor la punga de pe vremuri cu care merg la cumpărături.

Totuşi, sociologii au descoperit că tinerii accepta să plătească mai mult când cumpără un produs ecologic decât să recicleze ulterior.

Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani sunt dispuşi să dea cu 25 la sută mai mulţi bani pentru produsele care au un impact mai mic asupra mediului. Lucrurile se schimbă în cazul adulţilor cu vârste de peste 25 de ani. Aceştia sunt dispuşi să adea cu 10 la sută mai mulţi pentru produsele care sunt prietenoase cu mediul.

Studiul este făcut în rândul a peste 1.000 de persoane din oraşe. Indiferent de atitudinea faţă de reciclare, toată lumea este afectată de plastic. Potrivit cercetătorilor, săptămânal înghiţim 5 grame de plastic, aproape cât un card bancar.

Radu Tincu, medic toxicolog: „Apar boli inflamatorii intestinale, apare patologia de colon iritabil pe care o cunoaştem foarte frecvent. Apar stări de alergie digestivă, alergie alimentară.”

Nanoparticulele de plastic se desprind şi ajung în alimente sau lichide, apoi pătrund în sistemul digestiv sau chiar în sânge. Particulele microscopice pot conţine şi metale grele şi pot intoxica şi mai mult organismul. Singura soluţie, spun medicii, este să limităm cât putem de mult contactul cu plasticul.


VIDEO PROTVPLUS.RO