Românii din afară trimit Euthyrox în țară. Pe cine dau vina autorităţile pentru lipsa medicamentului

×
Codul embed a fost copiat

Gest de solidaritate făcut de mai mulți români plecați la muncă în străinătate.

Oamenii s-au mobilizat și au trimis în țară mii de cutii de Euthyrox - medicamentul necesar celor cu afecțiuni ale glandei tiroide și care este de negăsit în multe farmacii de la noi.

Toate au fost plătite din propriul lor buzunar și, cu sprijinul unei asociații, au ajuns la pacienți.

Adriana Mureșan este plecată din țară de 16 ani și lucrează ca șofer pe TIR în Spania. De când a aflat de criza medicamentului s-a decis să nu rămână indiferentă.

Și-a sunat câțiva prieteni din Italia și Spania și de atunci au trimis sute de cutii de Euthyrox spre România.

Citește și
Nelu Tătaru: Vom mări cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă
Nelu Tătaru: Vom mări cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă

 

”Pacientul pleacă acasă plângând”

 

Adriana Mureșan, membru fondator Asociația Voluntari în Europa: ”Oamenii investesc cât pot într-o lună de zile, le cumpără, le adunăm, le trimitem. Ne-am creat o rețea proprie, acoperim cam jumătate din țară. Fenomenul Euthyrox-ului s-a amplificat foarte tare în pandemie, probabil și pe teama lockdown-ului, dar în pandemie am fost de-a dreptul colapsați de cereri”.

În Cluj-Napoca au ajuns peste 400 de pachete. Inițial, medicamentele au fost împărțite cu sprijinul voluntarilor unei asociații care a fost asaltată de cereri în ultimele luni.

Adela Florea, președinte Asociația Căsuța Bucuriei: ”Am primit sute de mesaje. Pentru că într-o seară am primit un mesaj de la un asistent medical de la un cabinet de familie, ei având deja listele cu pacienții care au nevoie de Euthyrox și am început să colaborez cu trei cabinete medicale”.

Oana Pop, asistent medical: ”Pe toate farmaciiile din Cluj găsim afișe pe care scrie nu avem Euthyrox, pacientul nici nu este nevoit să intre în farmacie, pleacă acasă mai mult plângând, se întoarce la noi la cabinet, din păcate nu putem să îi ajutăm decât cu prescrierea Euthyrox-ului. Nu știm cum îi putem ajuta mai mult”.

Voluntarii, împreună cu românii de peste granițe, vor încerca să ajute pacienții și în perioada următoare.

 

Chirițoiu anunță că România importă Euthyrox pentru a pune capăt crizei

 

Între timp, autoritățile anunță că România va importa Euthyrox dintr-o altă țară UE, concluzia unei anchete fiind că de vină pentru lipsa acestui medicament ar fi tot oamenii, care și-au făcut stocuri în timpul pandemiei.

Cantităţi suplimentare dintr-un medicament cu aceeaşi substanţă activă ca Euthyrox vor sosi în curând în România, iar oamenii ar trebui să aibă răbdare şi să nu-şi mai facă stocuri pentru mai mulţi ani, pentru că situaţia va reveni în scurt timp la normal, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă a finalizat o analiză pe această piaţă, după ce a primit mai multe sesizări, inclusiv pe Platforma Avertizărilor de Concurenţă, referitoare la distribuţia deficitară a medicamentului Euthyrox în prima parte a acestui an, ceea ce a dus la procurarea cu dificultate a acestuia de către pacienţii ce suferă de afecţiuni ale glandei tiroide.

Autoritatea a verificat situaţia exporturilor şi a ajuns la concluzia că acestea au fost mai mici în acest an faţă de anii precendenţi.

Astfel, în perioada ianuarie-martie 2020, exportul a reprezentat sub 0,5% din cantitatea totală de Euthyrox pusă pe piaţa din România de către Merck, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă al Euthyrox.

Comparativ, în aceeaşi perioadă din 2019, exporturile au reprezentat 5% din cantitatea pusă pe piaţă, într-o perioadă când nu au fost înregistrate sesizări privind lipsa medicamentului.

În martie, Guvernul a decis sistarea exporturilor până în luna octombrie 2020.

În acelaşi timp, cantităţile de Euthyrox puse pe piaţă au crescut în aprilie 2020 cu peste 60% faţă de aprilie 2019, iar în mai cu cel puţin 35% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

 

De vină ar fi tot oamenii, care și-au făcut stocuri

 

În concluzie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că lipsa Euthyrox de pe piaţă nu poate fi pusă pe seama exporturilor paralele sau a limitării cantităţilor puse pe piaţă ci, mai degrabă, pe o creştere a consumului de Euthyrox generată de achiziţiile supradimensionate ale pacienţilor în contextul crizei Covid 19.

"Situaţia este paradoxală. Nu putem da vina pentru penuria aceasta pe exportul paralel, pentru că în acest an exportul a fost mai mic decât în anii trecuţi. Nici pe producător nu putem da vina, pentru că a pus pe piaţa din România cantităţi mai mari decât în alţi ani. Ne rămâne numai explicaţia că oamenii au cumpărat mai mult decât de obicei, ceea ce este de înţeles, pentru că este un medicament adus din import şi, în momentul în care a venit pandemia, a fost multă incertitudine, oamenii s-au temut că e posibil să nu se găsească medicamente, să fie perturbate lanţurile de aprovizionare. Deci a fost o reacţie firească a celor care au nevoie de medicamentul acesta să-şi facă stocuri mai mari decât de obicei", a spus Chiriţoiu.

El a precizat că se aşteaptă ca cererea să scadă în perioada următoare şi situaţia să revină la normal.

Întrebat de ce producătorul nu aduce o cantitate mai mare pe piaţă, din moment ce încă sunt probleme şi cererea nu este acoperită în totalitate, Chiriţoiu a răspuns: "Obligaţia legală este să asigure consumul obişnuit. Ar trebui să-i întrebaţi pe ei de ce nu profită de situaţie pentru a pune pe piaţă cantităţi mai mari. Eu bănuiesc că au capacitate limitată de producţie, dimensionată la nivelul obişnuit al cererii. Este un medicament cronic şi nu te aştepţi la fluctuaţii mari de cerere. Nici nu este un medicament scump, care să spunem că este atractiv comercial. Nu este o sursă mare de profit".

Totodată, la întrebarea dacă autorităţile statului au intenţia de a liberaliza preţul acestui medicament, astfel încât producătorul să fie motivat să aducă în România o cantitate mai mare, Chiriţoiu a precizat că nu există deocamdată o discuţie de acest fel.

"Vorbim de oameni bolnavi, este un tratament cronic pe care trebuie să îl iei pe termen lung. Cred că autorităţile sunt preocupate să ţină preţurile la un nivel cât mai scăzut pentru a nu afecta numărul mare de oameni bolnavi care trebuie să ia acest medicament permanent. Deci nu ştiu să se discute creşterea preţului pentru acest medicament, dar, repet, de ce am face asta în condiţiile în care vedem că volumele aduse pe piaţă sunt ok, nu suntem în situaţia altor medicamente, în cazul cărora producătorul ne anunţă că se retrage din România din cauza preţului prea mic", a continuat preşedintele Concurenţei.

 

750.000 de români folosesc Euthyrox

 

Potrivit acestuia, pe piaţa din Româna vor veni în scurt timp cantităţi suplimentare dintr-un medicament similar, cu aceeaşi substanţă activă, fiind diferiţi doar excipienţii.

"Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente a anunţat că va face un import paralel, vor fi aduse din altă ţară a Uniunii Europene cantităţi suplimentare de medicament. Deja acest lucru se întâmplă, medicamentele sunt pe drum, doar prospectul trebuie tradus în limba română. Este aceeaşi substanţă activă, la excipienţi este o diferenţă şi lumea trebuie să fie atentă, dar în esenţă este acelaşi medicament. Acest import paralel se face sub controlul autorităţilor de reglementare", a mai spus Chiriţoiu.

El sfătuieşte oamenii să aibă un pic de răbdare şi să nu-şi mai facă stocuri pe mai mulţi ani.

"Nu văd altă soluţie decât un pic de răbdare, creşterea încrederii, reducerea panicii, să ne întoarcem la comportament de acum câţiva ani. E normal ca oamenii să-şi facă stocuri, dar nu este normal ca aceste stocuri să fie pentru trei ani, un stoc de câteva luni e suficient. Eu cred că asta este soluţia: revenirea la comportamentul obişnuit şi eliminarea panicii", a subliniat preşedintele Concurenţei.

În România, aproximativ 750.000 de oameni folosesc medicamentul Euthyrox.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Ministrul Sănătăţii: De săptămâna viitoare vom avea Euthyrox în farmacii
Ministrul Sănătăţii: De săptămâna viitoare vom avea Euthyrox în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi seară, că de săptămâna viitoare vor reapărea în farmacii mai multe medicamente căutate de populaţie, între care şi Euthyrox.

Nelu Tătaru: Vom mări cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă
Nelu Tătaru: Vom mări cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că va fi mărită cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă, având în vedere cererea mare.

Pastilele pentru tiroida, greu de gasit in farmacii. Stocurile mici ingrijoreaza bolnavii
Pastilele pentru tiroida, greu de gasit in farmacii. Stocurile mici ingrijoreaza bolnavii

Este vorba despre Euthyrox, un medicament de neinlocuit pentru bolnavii de tiroida. In farmacii acesta se gaseste fie in cantitati infime, fie deloc.

Recomandări
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu ar fi vrut să preia Ministerul Finanțelor
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu ar fi vrut să preia Ministerul Finanțelor

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR.

Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor
Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor

Piața imobiliară trece printr-o perioadă sensibilă din cauza instabilității politice și economice.

Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici
Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, joi seară, într-un interviu pentru Știrile ProTV despre situația de pe scena politică, după anunțul PSD de a se retrage de la negocieri.