Romanii care sufera de epilepsie asteapta un an pentru o operatie gratuita pe creier. Asociatiile cer medicamente noi
30 % dintre romanii care sufera de epilepsie nu raspund la niciun tratament. Este avertismentul asociatiilor de bolnavi dar si al neurologilor, care cer statului sa aprobe medicamente noi, care nu au ajuns inca in Romania.
Pentru acesti suferinzi, copii sau adulti, o optiune ar fi operatia pe creier cu implantare de electrozi. Dar trebuie sa astepte si un an pentru o interventie gratuita.
Aceasta femeie este mama unui tanar de 27 de ani care sufera de epilepsie. Baiatul s-a imbolnavit acum 12 ani, in urma unei meningoencefalite. E dependent total de parinti, iar in cursul anilor a dezvoltat si rezistenta la medicamente anti-epileptice. Pe langa lipsa unor terapii noi, pe mama o doare si modul in care oamenii se poarta cu acesti bolnavi.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Gabriela Focsaneanu, mama: "A facut o criza pe strada si toti oamenii au sarit cu telefonul mobil sa filmeze. A facut o criza in autobuz a primit pumni in cap. E cumplit nu e o boala ca si cum ai avea tensiune si iti iei un medicament."
De aceea e important sa-i intelegem si sa stim sa-i ajutam.
Dr Ioana Mandruta: "Limba nu se inghite niciodata, dimpotriva daca introducem ceva in gura persoanei respective exista risc de lezare si astupa cai respiratorii si a-l impiedica sa-si revina, intr-o parte pus."
500 de mii de romani sufera acum de epilepsie. Anual apar insa 11 mii de cazuri noi. O treime dintre bolnavi au dezvoltat rezistenta la tratamente. In cazul unora dintre ei, singura optiune terapeutica este interventia chirurgicala, in lipsa unor tratamente noi.
La Spitalul Universitar, bolnavii de epilepsie care au indicatie pentru interventie chirurgicala pe creier asteapta si un an de zile sa le vina randul la operatie. CNAS deconteaza 10 mii de euro pentru o astfel de interventie care presupune montarea unor electrozi cerebrali.
Dintre bolnavi, 20 de mii sunt copii. Interesant e ca in cazul celor mici o dieta bogata in grasimi poate fi eficienta, spun medicii.
Prof. dr. Dana Craiu, Societatea Romana Impotriva Epilepsiei: "4 parti grasimi si o parte proteine si glucide, care comuta metabolismul cerebral de pe glucide pe corp cetonici si actioneaza la nivel cerebral. Asigura o scadere a crizelor si chiar o disparitie a lor la unii."
Pentru ca exista riscul ca 29 de medicamente vitale pentru cei care sufera de boli cronice, inclusiv epilepsie, sa dispara complet, Ministerul Sanatatii vrea sa interzica timp de 6 luni exportul acestor pastile in comunitatea europeana.