România, o țară în care oamenii au mari probleme dentare. Mulți pacienți nu își permit să meargă la dentist
România pregătește mii de stomatologi în fiecare an, dar suntem unul dintre popoarele cu cele mai mari probleme dentare.
Mai bine de 2 din 3 români au cel puțin o afecțiune orală și cei mai mulți nu au mai trecut printr-un cabinet stomatologic de ani de zile. Statul nu finanțează suficient acest serviciu medical, iar mulți oamenii nu și-l permit. Sunt concluziile unui studiu recent al Colegiului Stomatologilor din România.
Peste 64% dintre adulți și 66% dintre copii au carii dentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În medie, cariile afectează, conform studiului, 4 dinți per persoană. Inflamația gingivală și neînlocuirea dinților care lipsesc sunt de asemenea foarte des întâlnite.
Doar 44% au fost la un control de rutină în ultimul an, iar 80% preferă să se trateze cu medicamente în locul unui consult de specialitate.
Dr. Claudiu Roman, medic stomatolog: „Ajung destul de târziu la stomatolog, atunci când, din păcate, în afară de extracție, nu se mai poate face nimic. Pacienții care vor să facă ceva cheltuiesc mult."
Mulți dintre părinți spun că nu își permit să acopere costurile serviciilor stomatologice pentru copii, prin urmare nu i-au dus niciodată la dentist.
O extracție a unui dinte poate depăși 400 de lei, iar pentru un tratament de canal plata ajunge și la 8-900 de lei. La oraș, statul decontează unui cabinet medical până la 6.000 de lei pe lună pentru servicii stomatologice de bază. Iar în mediul rural suma poate ajunge până la 9.000 de lei. Mult prea puțin.
Dr. Florin Lăzărescu: „Dacă am asocia medicul stomatolog cu medicul de familie nu s-ar mai termina bugetul imediat și atunci ai putea să mergi pentru acțiuni de profilaxie către medicul stomatolog. Și acesta să fie într-un fel sau altul de contact de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.
O altă problemă o reprezintă lipsa dentiștilor în anumite zone. În ultimii 20 de ani localnicii din Itești, județul Bacău, au avut stomatolog doar pentru câteva luni.
Reporter: Ce se întâmplă în cazul unei urgențe?
Fată: „Sunăm la salvare și mergem la urgențe”.
Reporter: Control nu ai unde sa faci?
Fată: „Nu, absolut nimic”.
La polul opus, printr-o simplă căutare pe internet, într-un cartier din București sunt zeci de cabinete stomatologice.
Universitățile de Medicină pregătesc, anual, mii de stomatologi. Dar distribuția lor în țară este departe de a fi uniformă. În foarte multe zone rurale lipsesc acești specialiști, iar în orașele mari avem 1 dentist la 300-350 de locuitori. Ar trebui, spun cei de la Colegiu, să fie 1 medic stomatolog la cel puțin 1.200 de locuitori.
Un alt studiu arată că puțin peste 28% dintre români schimbă periuța de dinți lunar, iar aproape 2 procente nu folosesc pastă de dinți.