Avem centre mobile de transfuzii, dar nu sunt bani de motorina si soferi. Romania e pe ultimul loc in UE la donarea de sange
Daca nu merge Mahomed la munte, atunci vine muntele la Mahomed. Cam asa stau lucrurile in foarte multe domenii.
Iata un exemplu: in urma cu cinci ani, autoritatile au cumparat mai multe centre mobile de transfuzii, care ar fi trebuit sa ajunga si la donatorii din mediul rural. Desi, teoretic, aceste masini puteau sa ajute la rezolvarea crizei de sange, abia daca au facut cateva sute de kilometri. Nu sunt bani pentru combustibil si soferi. Cu alte cuvinte, cine vrea sa doneze, sa faca bine sa mearga la centru.
Centrele mobile pentru recoltarea sangelui, date in folosinta in 2010, pareau o solutie. Dar cum orice minune tine trei zile, autobuzul distribuit la Iasi a sfarsit in parcarea ISU, in loc sa se plimbe din sat in sat.
Centrul mobil a iesit pe teren ultima data anul trecut si a avut in total cinci misiuni. De atunci nu s-au mai gasit bani pentru motorina, iar actele masinii au expirat. Intre timp, sefii centrului de sange se plang de numarul mic de donatori.
"Saptamana asta, numai joi si vineri am avut peste 60 de persoane, in rest am avut sub 50, ceea ce inseamna putin. In mod normal, ca sa supravietuim, trebuie sa avem minimum 80 de donari zilnice", a spus Andreea Vatamanu, medic Centrul de Recoltare de Sange Iasi.
Masina stationeaza deocamdata sub coordonarea Institutului National de Hematologie. Oricum nu avea un sofer dedicat. Se ocupa de ea un voluntar.
Si uite asa, si din aceasta cauza, Romania este pe ultimul loc in Europa in privinta donarii de sange. Doar 1,7% dintre cetateni se afla pe lista donatorilor, in comparatie cu alte state europene, unde procentul urca pana la 6,8% din populatie in Danemarca, 5,5% in Germania si 4,2% in Ungaria vecina.