Romania, primul loc in Europa la auto-medicatie. Riscurile unui tratament cu antibiotice fara reteta

Dată publicare: 12-01-2013 19:31
Dată actualizare: 15-01-2013 07:08


Legea nu are nici o valoare in cazul farmacistilor, care le vand pacientilor antibiotice fara sa aiba o reteta. Pe de alta parte, bolnavii care nu merg la medic din comoditate si prefera sa se trateze dupa ureche nu stiu ca-si pun sanatatea in pericol.

Potrivit unui studiu efectuat de englezi, suntem pe primul loc in Europa la auto-medicatia cu antibiotice. Un material realizat cu camera ascunsa la Iasi demostreaza inca o data ca sistemul sanitar romanesc este plin de bube.

"Reporter: Puteti sa imi dati o folie de ampicilina ..pentru infectie, la dinti? am mai luat..cu amoxicilina trece mai bine.
Farmacista: Da! Amoxicilina merge mult mai bine pe tesut"

Farmacista nu a pomenit de reteta. Recunoste ca incalca legea dar sustine ca o face spre binele pacientului.

"Pai se da cu reteta numai ca trebuie sa ne intelegem. Cand ajungeti prima data la medicul de familie, cereti o reteta alba si va ramane medicamentul in casa"

Medicii atrag atentia ca antibioticele pe care le luam dupa ureche mai rau ne imbolnavesc, decat sa ne vindece. Este si cazul unei batrane in varsta de 70 de ani din Iasi.

La 70 de ani de la prima folosire a tratamentului cu antibiotice specialistii OMS ne avertizeaza ca in curand medicamentele ce le luam pentru a ne trata de anumite afectiuni nu ne vor mai fi de folos.

Si cadrul legal permite aceste abateri, spun reprezentantii casei de asigurari de sanatate.

Medicii ne sfatuiesc sa nu luam nici o pastila fara recomandarea unui specialist, pentru ca organismul nu va mai reactiona la tratament in cazul unei boli grave.


VIDEO PROTVPLUS.RO